247
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, γίνεται δύο φορές εξέταση για να διαπιστωθεί η μεταδοτικότητα | Reuters

Εως και 17 ημέρες μπορεί να μεταδίδει κάποιος τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 19:16
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, γίνεται δύο φορές εξέταση για να διαπιστωθεί η μεταδοτικότητα
|Reuters

Εως και 17 ημέρες μπορεί να μεταδίδει κάποιος τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 19:16

Ακόμη και 17 ημέρες φαίνεται ότι μπορεί ένας ασθενής να μεταδίδει τον κορονοϊο, κάτι που αποτελεί νεότερο δεδομένο για την πανδημία. Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

«Φαίνεται ότι μπορεί ο ιός να παραμείνει ίσως μέχρι και 17 ημέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος και ίσως περισσότερο στο γαστρεντερικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Με βάση τα διεθνή στάνταρ που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, από την ώρα που βγαίνει ένας ασθενής από το νοσοκομείο, θα πρέπει να εξεταστεί δύο φορές με τη μέθοδος του μοριακού ελέγχου και να παρουσιάσει και τις δύο αρνητικά αποτελέσματα. Μόνο τότε θεωρείται ότι έχει πάψει να είναι μεταδοτικός.

Ούτως ή άλλως όμως, κατά τον κ.Τσιόδρα, μικραίνει η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού όσο περνούν οι μέρες, «αρκεί βέβαια να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής όταν επιστρέφει κανείς στο σπίτι, αφού ο ιός μπορεί να μεταδίδεται για πολλές ημέρες και μέσα από τα κόπρανα».

Παγκόσμια αλλαγή στις ημέρες νοσηλείας

Στο ίδιο πλαίσιο, η υγιεινή στο σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν κάποιος νοσεί ή επιστρέφει από νοσηλεία σε νοσοκομείο, καθώς ήδη σε κάποιες χώρες, δίνεται η οδηγία να παίρνουν εξιτήριο οι ασθενείς με νόσο Covid-19 σε επτά ημέρες, με απλά κλινική κριτήρια και εφόσον έχουν πλέον ήπια συμπτώματα, ώστε να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή και οι κανόνες στα σπίτια πρώην ασθενών, θα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που εφαρμόζονται όταν βρίσκονται στη φάση της έξαρσης των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...