826
Η πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για βοήθεια | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εύβοια: Οκτώ νεκροί -ανάμεσά τους ένα βρέφος- στις πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020 09:01
Η πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για βοήθεια
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εύβοια: Οκτώ νεκροί -ανάμεσά τους ένα βρέφος- στις πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020 09:01

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, δύο ηλικιωμένοι, ένα νεαρότερο αντρόγυνο (42 και 38 χρόνων), ένα βρέφος, ένας άνδρας και άλλα δύο άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από το βράδυ του Σαββάτου την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί.

Αρχικά βρέθηκαν νεκροί ένας 86χρονος και μια 85χρονης, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Ενα βρέφος μόλις οκτώ μηνών ανασύρθηκε επίσης νεκρό, λίγο αργότερα. Το βρέφος, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, το είχαν φέρει οι γονείς του από την Αθήνα για να κάνουν διακοπές στα Πολιτικά. Εμεναν σε ισόγειο σπίτι και όταν ξέσπασε η καταιγίδα, το βρέφος εγκλωβίστηκε στο σπίτι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αλλα δύο άτομα εντοπίστηκαν στο Μπούρτζι το μεσημέρι της Κυριακής. Πρόκειται για ένα άνδρα και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα.

Το βράδυ της Κυριακής ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε έξι, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ εκείνη τη στιγμή αγνοείτο ο σύζυγος της, 42 ετών, ο οποίος όμως βρέθηκε και αυτός νεκρός.

Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του άνδρα που αγνοείται στο Μπούρτζι.

Το απόγευμα είχε εντοπιστεί ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μία αγνοούμενη.

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο. Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Το πρωί της Δευτέρας, το Mega μετέδωσε ότι ένας άνδρας που από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, στην περιοχή του Λευκαντίου, ανασύρθηκε νεκρός.

Στην Εύβοια μετέβη εσπευσμένα για την εκτίμηση της κατάσταση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι επίσης σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Για την κατάσταση ενημερώνεται συνεχώς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί αύριο Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την οδύνη του για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους και επισημαίνει ότι ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής.

Εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια

Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί σχεδόν 700 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 55 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Πρωτοφανής νεροποντή

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μεσσαπίου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Πού έκλεισαν δρόμοι

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, λόγω των εντόνων φαινομένων, διακόπηκε η κυκλοφορία

στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από το 16ο έως την 45ο χιλιόμετρο, δηλαδή περίπου από τα Ψαχνά και βιορειότερα

στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αστυνομικών.

Συστάσεις από την ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...