268
Συγκομιδή σταφυλιών σε αμπέλι στη Γαλλία | REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Ευρώπη: Κακή χρονιά για το κρασί το 2021

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 19:55
Συγκομιδή σταφυλιών σε αμπέλι στη Γαλλία
|REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Ευρώπη: Κακή χρονιά για το κρασί το 2021

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 19:55

Οι κακές καιρικές συνθήκες μέσα στο 2021 επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι οινοποιοί που υποστηρίζουν ότι η ποσότητα που θα παραχθεί θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.

Αν όμως η χαμηλή παραγωγή είναι η μία όψη, η άλλη είναι η υψηλή ζήτηση που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα προ της πανδημίας, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Τα στατιστικά του OIV από 28 χώρες που καλύπτουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής δείχνουν ότι φέτος θα παραχθούν περίπου 250 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού (αντιστοιχούν σε 33,25 δισ. μπουκάλια). Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με παραγωγή κάτω του μέσου όρου και αντίστοιχη με την παραγωγή του 2017 που ήταν η χαμηλότερη εδώ και έξι δεκαετίες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου. Η παραγωγή στην ΕΕ αναμένεται να είναι κατά 13% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η πτώση στην Ευρώπη αντισταθμίζεται κάπως από την αυξημένη παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ο OIV εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 19% σε σχέση μ πέρυσι.

Τα αμπέλια, γράφει ο Guardian, χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τις ανοιξιάτικες παγωνιές. Στη Γαλλία οι ισχυρές βροχοπτώσεις, το χαλάζι και το ωίδιο, ένας μύκητας που επηρεάζει τα αμπέλια, επίσης είχαν επίπτωση.

Η ζήτηση, από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί σε σχέση με το 2020, μια χρονιά κατά την οποία ο τουρισμός είχε να καταρρακωθεί από την πανδημία, περιορίζοντας και την κατανάλωση κρασιού.

Το μέλλον επιφυλάσσεται δύσκολο για τους οινοπαραγωγούς, ακόμη και αν ξεπεράσουν την πανδημία και την κρίση που έφερε. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχός τους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...