452
|

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 11:29

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 11:29

Με μια ετυμηγορία που μπορεί να γίνει παράθυρο ευκαιρίας για το Λονδίνο, αν ποτέ φτάσουν τα πράγματα σε εκείνο το σημείο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από την Ενωση χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες-μέλη.

Η απόφαση –που είναι μάλιστα επείγουσα- έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Στο ΔΕΕ είχαν προσφύγει πολιτικοί από τη Σκωτία που τάσσονται κατά του Brexit. Θεωρούν ότι, εάν το Δικαστήριο στήριζε το αίτημά τους, τότε θα είναι πιθανή η διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ενωση.

Το ΔΕΕ έκρινε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ».

Αυτή ήταν και η πρόταση του γενικού εισαγγελέα του ΔΕΕ, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι το Αρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση του αιτήματος για την πρόθεση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μη δεσμευτική θέση από την πλευρά του εισαγγελέα, που όμως τείνει να ακολουθεί το Δικαστήριο.

Πριν από την απόφαση και με τα ως τότε ισχύοντα, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφάσιζε την παραμονή πρώτα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου βάσει του Αρθρου 50 και μετά να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία βάσει του Αρθρου 49.

Το BBC επισημαίνει ότι η απόφαση κάνει την παραμονή στην ΕΕ «αληθινή και βιώσιμη λύση», ενώ μπορεί να επηρεάσει βουλευτές στην ψήφο τους την Τρίτη. Ωστόσο υπάρχει πάρα πολύς δρόμος στην βρετανική πολιτική σκηνή μέχρι να αλλάξει γνώμη η κυβέρνηση.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης, επισημαίνοντας στο Radio 4 του BBC ότι «δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «ψηφίσαμε πολύ καθαρά, 17,4 εκατ. άνθρωποι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να φύγουν από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι φεύγουμε και από τη δικαιοδοσία του ΔΕΕ».

Προς ματαίωση η ψηφοφορία;

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε να ματαιώσει την ψηφοφορία της Τρίτης

Η πολιτική συντάκτρια του BBC. Λόρα Κούενσμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι «δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μού είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως».

Από την πλευρά της διαμάχης, τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί».

«Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» τόνισε.

Οσο για την απόφαση του ΔΕΕ, είπε ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της» την εν λόγω απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...