650
Ο Μαρκ Ρούτε στο κοινοβούλιο για τη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των ολλανδικών επιχειρήσεων. Πίσω του ο «αμετροεπής» υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα | EPA/BART MAAT

Ευρωομόλογο: Βάλλεται ο Ρούτε στην Ολλανδία αλλά επιμένει στο «όχι»

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 19:45
Ο Μαρκ Ρούτε στο κοινοβούλιο για τη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των ολλανδικών επιχειρήσεων. Πίσω του ο «αμετροεπής» υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα
|EPA/BART MAAT

Ευρωομόλογο: Βάλλεται ο Ρούτε στην Ολλανδία αλλά επιμένει στο «όχι»

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 19:45

«Στόχος μου είναι να αλλάξω τη θέση της κυβέρνησης της χώρας μου όσον αφορά τα ευρωομόλογα. Διαφορετικά θα κλονιστεί η πίστη του κόσμου στο ευρωπαϊκό εγχείρημα». Αυτό δήλωσε ο Λούντβικ Ασερ, μιλώντας τηλεφωνικώς με τον Αλμπέρτο Ντ’ Αρτζένιο της La Repubblica κατά τη διάρκεια διαλείμματος από μια ιδιαίτερα τεταμένη συζήτηση που έλαβε χώρα στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη με θέμα την έκδοση ευρωομολόγου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται ήδη βαριά από την πανδημία του κορονοϊού. «Αυτήν την περίοδο είμαστε μακριά ως άνθρωποι αλλά πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ως ευρωπαϊκά έθνη», πρόσθεσε ο 45χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA).

Και σχολιάζοντας τη «μικροπρέπεια» της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε η οποία όχι μόνον αντιτίθεται σθεναρά στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση του καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει (δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα) ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο ούτως ώστε να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση, ο κ. Ασερ επισήμανε ότι τόσο ο ολλανδός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός του «ζήτησαν συγγνώμη για την έλλειψη ενσυναίσθησης που επέδειξαν, αλλά τώρα πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις και να αλλάξουν γραμμή. Η συμπεριφορά τους έπληξε τα συμφέροντα της Ολλανδίας».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Λούντβικ Ασερ

Τη στάση της ολλανδικής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν επικρίνουν μόνον δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έσπευσαν να επισημάνουν οι Financial Times, αλλά και κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Η Ιταλία έχει μεταβληθεί σε ερείπια. Κατά τη γνώμη μου το πρώτο μήνυμα θα έπρεπε να ήταν “θα σας βοηθήσουμε”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκερτ Γιαν-Σέγκερς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης, ο οποίος παρότι δεν τάσσεται ανοικτά υπέρ των ευρωομολόγων, απαιτεί από την κυβέρνηση να στηρίξει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ενίσχυση των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου.

Κάνοντας λόγο για «χείριστη μορφή ιδεολογικής ακαμψίας» και προειδοποιώντας πως η «λογιστική αυστηρότητα» της Ολλανδίας θα μπορούσε να επιφέρει μια «διπλωματική καταστροφή», ο Ρομπ Γέτεν, ηγέτης του φιλελεύθερου D66 το οποίο επίσης συμμετέχει στην κυβέρνηση, απηύθυνε έκκληση να εξεταστούν «όλες οι δυνατές χρηματοπιστωτικές λύσεις και όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία ούτως ώστε να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό».

Αίσθηση προκαλεί επίσης σύμφωνα με το Politico, το γεγονός πως από τον Μαρκ Ρούτε έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν ο νυν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ καθώς και ο προκάτοχός του Νοτ Βέλινγκ ο οποίος προειδοποίησε πως «εάν καταρρεύσει ο Νότος, ο Βορράς θα σταματήσει να υπάρχει».

Ο Μαρκ Ρούτε με την Ανγκελα Μέρκελ στη σύνοδο των Βρυξελλών για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τον Φεβρουάριο. Τους ακούει προσεκτικά ο αυστριακός καγκελάριος  Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανήκει στην ίδια ομάδα των «σκληρών» (EPA/OLIVIER HOSLET)

Ο Μαρκ Ρούτε, ωστόσο, δεν δείχνει να πτοείται. Γιατί όχι μόνον απορρίπτει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου αλλά φέρεται να επιθυμεί η δανειοδότηση των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να συνοδεύεται από αυστηρά μνημόνια. Μάλιστα την Πρωταπριλιά αποκάλυψε, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, πως θα προτιμούσε η πατρίδα του να «δωρίσει» κάποια χρήματα στις χώρες οι οικονομίες των οποίων θα πληγούν ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού, παρά να ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση στον ΕΜΣ.

Τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός ειδικού ταμείου προς αυτόν τον σκοπό γιατί, όπως σημείωσε, «εάν λαμβάνεις (στήριξη) από τον ΕΜΣ, τότε πρόκειται περί δανείου και ένα δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί. Εάν το δωρίζεις, τότε είναι σαν να λέμε: ‘Ακούστε, εσείς παιδιά έχετε πληγεί σκληρά, αλλά μαζί με έναν αριθμό πλούσιων χωρών, εμείς είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τα άμεσα κόστη από την κρίση του κορονοϊού», εξήγησε, αναφέροντας πως ευελπιστεί στην άμεση αποκατάσταση των σχέσεων της πατρίδας του με την Ιταλία και την Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...