254
Μέχρι σήμερα 48 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της Αφρικής | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.200 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 22:56
Μέχρι σήμερα 48 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της Αφρικής
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.200 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 22:56

Περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) σε χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική –όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Αφρικής–, καθώς και ένας θάνατος, είχαν αναφερθεί μέχρι και την Πέμπτη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Οι χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της αφρικανικής ηπείρου, έφτασαν τις 48.

Ο αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, είπε ότι από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί περίπου 1.500 ύποπτα κρούσματα και 70 θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στην κεντρική Αφρική.

«Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεχίζεται και πιθανότατα είναι υποεκτιμημένη», σημείωσε ο Γκεμπρεγέσους κατά τη συνεδρίαση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της διάδοσης του συγκεκριμένου ιού.

Υπενθυμίζεται πως ο χαρακτηρισμός μιας ασθένειας ως «επείγουσας κατάστασης διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού, ο οποίος έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του να μοιραστούν τις πληροφορίες που ενδεχομένως διαθέτουν για τον ιό αφού κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την υπηρεσία του ΟΗΕ να στηρίξει τα κράτη στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση του.

Στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι 3, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισήμανε, δε, πως «ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό» καθώς και ότι στην Ελλάδα «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...