1018
Μυτιληναίος στην Globe and Mail του Τορόντο: «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και ορισμένες ελληνικές εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εθνική υπερηφάνεια για τη μεγάλη πράσινη επένδυση στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:35
Μυτιληναίος στην Globe and Mail του Τορόντο: «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και ορισμένες ελληνικές εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εθνική υπερηφάνεια για τη μεγάλη πράσινη επένδυση στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:35

«Εθνικά υπερήφανος» δηλώνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την υλοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής επένδυσης στον Καναδά στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», ύψους 1,7 δισ. δολαρίων!

Οπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Mytilineos ηγείται ενός φιλόδοξου έργου για την κατασκευή πέντε έργων ηλιακής ενέργειας στην Αλμπέρτα, τα οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά στα τέλη του 2026 και θα παράγουν αρκετή ενέργεια για 200.000 σπίτια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του Καναδά και συνάμα για τη μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρείας στη χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Globe and Mail του Τορόντο, τόνισε ότι, σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ορισμένες ελληνικές εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό. Και εξέφρασε την υπερηφάνειά του καθώς ο Όμιλός του είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια επένδυση αυτού του μεγέθους.

Η Mytilineos ανακοίνωσε ότι η επένδυση αποτελείται στην πραγματικότητα από πέντε έργα, δύο από τα οποία πλησιάζουν στο στάδιο «ετοιμότητας προς κατασκευή» (RTB) και θα πρέπει να λάβουν σύντομα ρυθμιστικές εγκρίσεις, επιτρέποντας την έναρξη της κατασκευής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.  Και τα πέντε έργα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του 2026. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα έχει χωρητικότητα 1,4 GW, αρκετή για να τροφοδοτήσει 200.000 σπίτια.

«Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος στην καναδική εφημερίδα. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς».

Ακόμη, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη.

«Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες», ανέφερε.

Οπως γράφει η Globe and Mail, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο «Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού» των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς ανταποκρίθηκε με μέτρα για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές. Το περασμένο φθινόπωρο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πίστωση φόρου επενδύσεων καθαρής τεχνολογίας. 

Στην ηλιόλουστη Αλμπέρτα

Το έργο της Mytilineos θα κατασκευαστεί σε ξεχωριστά οικόπεδα στη Νότια Αλμπέρτα, μία από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του Καναδά, που φιλοξενεί πολλά από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Travers Solar Project της Greengate Power, του οποίου οι εμπορικές δραστηριότητες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Πολιτεία της Αλμπέρτα έχει περάσει τα δικά της κίνητρα για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων, όπως το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο προσφέρει μακροπρόθεσμες κυβερνητικές συμβάσεις σε παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας.

Στην Αλμπέρτα, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Καναδά. Η Πολιτεία βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει αυτό το μερίδιο, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην Οτάβα, προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών που πέρασε σε νόμο μέχρι το 2050.

Ισχυρό κίνητρο

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι το φωτοβολταϊκό έργο της Αλμπέρτα μπορεί να επιλέξει μεταξύ αναβαλλόμενων φόρων για πέντε έτη ή επιδότησης που θα καλύπτει το 30% των κεφαλαιουχικών δαπανών. Το μέτρο αυτό αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα πολύ ισχυρό κίνητρο – μαγνήτη για την πραγματοποίηση επενδύσεων. 

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας στην Αλμπέρτα θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά Georgetown, Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow. Το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MW, θα είναι το μεγαλύτερο. Τα υπόλοιπα θα έχουν ισχύ που θα κυμαίνεται από 246 έως 280 MW.

«Κορυφαία βιομηχανική και ενεργειακή εταιρία η Mytilineos»

Η καναδική εφημερίδα φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το προφίλ, την ιστορία και τα οικονομικά στοιχεία της Mytilineos την οποία χαρακτηρίζει «μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα»

Και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

-Η Mytilineos ιδρύθηκε το 1990 και εξελίχθηκε από μια οικογενειακή επιχείρηση μεταλλουργίας που άνοιξε το 1908. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται σε δύο κύριες δραστηριότητες – τη μεταλλουργία και την παραγωγή ενέργειας. Απασχολεί περίπου 5.500 υπαλλήλους.

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης, το οποίο αγόρασε από την καναδική Alcan (τώρα Rio Tinto Alcan) το 2004. Στον τομέα της ενέργειας, λειτουργεί μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εμπορεύεται φυσικό αέριο και κατασκευάζει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 30 χώρες.

-Η Mytilineos υποστηρίζεται από την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Τορόντο, με επικεφαλής τον Πρεμ Γουάτσα, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στην ελληνική εταιρεία το 2012 και έκτοτε αύξησε τη συμμετοχή της στο 4,7%, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, μετά τον κ. Μυτιληναίο, που κατέχει το 27%. Η Fairfax έχει την επιλογή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,4%.

-Η Mytilineos έχει κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ μετά από ετήσια αύξηση σχεδόν 75%. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν στα 143 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Μυτιληναίος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρίας θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατομμύρια ευρώ το 2022.  Η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,23 ευρώ για τη χρήση του 2022

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...