278
Φωτογραφία Αρχείου | IntimeNews

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 13:23
Φωτογραφία Αρχείου
|IntimeNews

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 13:23

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Eurostat για τη χώρα μας τον Οκτώβριο ήταν 9,5%, ενώ για τον ίδιο μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει 9,1%.

Σε μηνιαία βάση εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό στο -0,1%.

Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιτρέπει την υποχώρηση του πληθωρισμού από τα πολύ υψηλά επίπεδα, όμως οι ανατιμήσεις έχουν περάσει πλέον και στα τρόφιμα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 9,1% από το 12% του Σεπτεμβρίου.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επίσης επιβραδύνθηκε στο 10% από το 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερα από το 10,4% των προβλέψεων.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας τον Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%.

Η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο, ωστόσο παρά την επιβράδυνση, η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% τον Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας για άλλον έναν μήνα στην κορυφή της λίστας με τις ομάδες προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τους.

Αντιθέτως, ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού, από 13,1% σε 13,6%.

Σταθερή, στο 6,1%, η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News