240
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν το 2018, όταν οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες | EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Europe 1: Ο Μακρόν θα ζητήσει την κατάργηση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 11:52
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν το 2018, όταν οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες
|EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Europe 1: Ο Μακρόν θα ζητήσει την κατάργηση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 11:52

Το Παρίσι πρόκειται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την κατάργηση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ και Τουρκίας, σε απάντηση στην εμπρηστική ρητορική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και σε απάντηση στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο γαλλικό δίκτυο Europe 1, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες για τις προθέσεις του Παρισιού, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο σε δηλώσεις του για πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ερντογάν, αν συνεχίσει τις δηλώσεις μίσους κατά του Μακρόν.

Δεν διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός ποιας φύσης θα είναι οι κυρώσεις.

Η τελωνειακή ένωση, εξηγεί το Europe 1, έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στην τουρκική οικονομία και η κατάργησή της θα είναι σοβαρό χτύπημα σε μια οικονομία που κλυδωνίζεται από τη συνεχή πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι και του ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα έφτασε μάλιστα τις 10 λίρες για ένα ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους ήταν στις 6,65 λίρες. Σήμερα Δευτέρα είναι στις 9,6 λίρες.

Με την πρόταση, επισημαίνει ακόμη το γαλλικό δίκτυο, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι είναι στην πρώτη γραμμή της αντίστασης κατά της αποσταθεροποιητικής πολιτικής του Ερντογάν.

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να εμφανίζεται σαν υπέρμαχος των μουσουλμάνων έναντι σε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «εκστρατεία μίσους» του Παρισιού κατά του Ισλάμ.

Ωστόσο, η επιβολή ενός τέτοιου δραστικού μέτρου θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά, ώστε να μην έχει αρνητική επίδραση, μεταξύ άλλων, στις γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...