1598
(Από αριστερά) Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πιέρ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν την έναρξη της συνεδρίασης | REUTERS/Yves Herman

Στα γρήγορα τελείωσε το Eurogroup – Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 18:25
(Από αριστερά) Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πιέρ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν την έναρξη της συνεδρίασης
|REUTERS/Yves Herman

Στα γρήγορα τελείωσε το Eurogroup – Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 18:25

Το Eurogroup τελείωσε τη Δευτέρα, στα γρήγορα, χωρίς να βγει λευκός καπνός. Επίσης, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και το μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε στις Βρυξέλλες.

Για μια ακόμη φορά, δεν υπήρξε γεφύρωμα του χάσματος Αθήνας-δανειστών, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη εφικτή η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα αποτελέσουν την διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν επί… βελγικού εδάφους, κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ετσι λοιπόν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

«Εχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Οπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση από όλες τις πλευρές να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό. Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».

Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».

Οπως ανακοίνωσε δε, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Αισιόδοξος ότι εάν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες θεσμοί και Αθήνα μπορούν να φτάσουν σε μια λύση εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα πλήττει την οικονομική ανάκαμψη και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις πρέπει να αποφευχθούν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αναγνώρισε δε, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα σημειώθηκε πρόοδος.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Ολοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, που παράλληλα είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι έγινε πρόοδος στην Αθήνα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μια σειρά από θέματα εκκρεμούν. Οπως είπε πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα. Κατά την άποψή του πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016. Υπενθύμισε δε ότι η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων για την Ελλάδα είναι τον Ιούλιο αλλά όπως τόνισε «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».

Οπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα. «Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος στις δηλώσεις του, στη συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε, επίσης ότι κατά τις επαφές πριν από το Eurogroup, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διαπιστώθηκε πρόοδος. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες, ώστε αν επιστρέψουν οι θεσμοί, να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και για πρόοδο στα εργασιακά τέθηκαν επί τάπητος, νωρίτερα τη Δευτέρα, στη συνάντηση μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί αισθητή πρόοδος.

Ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και από τη πλευρά του ESM τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζιαμαρόλι.

Το κύριο μήνυμα από τη πλευρά των δανειστών, και ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, είναι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να δώσει σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη προόδου στα εργασιακά, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, πρωτοστατούν στις συζητήσεις και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν σαφής και συγκεκριμένες υποσχέσεις ως προς τις υποχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, σχολίασε ότι «η σημερινή συζήτηση δεν θα είναι πολύ θεαματική, δεν έχουμε πολλά να πούμε». Επεσήμανε τις δυσκολίες που καθυστερούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα», υπογράμμισε.

2017-03-20T145537Z_726901080_RC130917E770_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ -κάπως κουρασμένος- πριν την έναρξη της συνεδρίασης (REUTERS/Yves Herman)

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, τόνισε ότι πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των Θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

«Καμπανάκι» ότι η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός, έκρουσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, τονίζοντας ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Οταν θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα θα συνεργαστώ με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι έχει συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ενώ δεν παρέλειψε να παρέχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και ότι το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.

Τέλος, αποκάλεσε «success story» το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, καθώς εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τον Επίτροπο, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας λύσης που πρέπει να εφαρμοστεί για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης», υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένη η δουλειά που έχει γίνει με τους Θεσμούς».

Νέα Δημοκρατία: Νέα ψέματα και φθηνή προπαγάνδα από την κυβέρνηση

«Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει νέα ψέματα και φθηνή προπαγάνδα», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και όσοι τη στηρίζουν, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».           

Η ΝΔ τόνισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου «η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε ”το τέλος της λιτότητας”. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών, καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει».

«Ολα αυτά, τη στιγμή που η οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα μπαίνει ξανά σε περιπέτεια», συμπλήρωσε η Πειραιώς. Η ΝΔ επεσήμανε επίσης ότι «τους τελευταίους μήνες, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Η χώρα βυθίστηκε ξανά σε ύφεση

Η ανασφάλεια επέστρεψε στην οικονομία

Είχαμε εκροές καταθέσεων 4 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017

Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή της απέναντι σε ιδιώτες

Τα “κόκκινα δάνεια” αυξάνονται βυθίζοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττοντας το τραπεζικό σύστημα

Οι άνεργοι το τελευταίο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 114.000

Το ασφαλιστικό κυριολεκτικά διαλύεται μέσα από το πρωτοφανές φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η παράταση της αβεβαιότητας κοστίζει πολύ ακριβά

Για παράταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η παράταση «κοστίζει πολύ ακριβά πια για την ελληνική οικονομία, για όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση».

Το Ποτάμι: «Περνάνε οι μήνες και τα Eurogroup»

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Από τον Νοέμβριο, στον Ιανουάριο… Και μετά στο Φεβρουάριο… Yστερα στο Μάρτιο και τώρα πάμε στον Απρίλιο και βλέπουμε… Τα Eurogroup περνούν, η οικονομία μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και η κυβέρνηση αφήνει το χρόνο να περνάει επειδή δεν θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολες όσο περνάει ο καιρός. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να μας πουν τι έχουμε κερδίσει από την παράταση της αξιολόγησης. Αυτό που είναι προφανές σε όλους τους ανθρώπους της αγοράς είναι το κόστος που πληρώνουν καθημερινά. Οι εταίροι δεν βιάζονται, αλλά όσοι ασχολούνται με την πραγματική οικονομία καίγονται» καταλήγει η ανακοίνωση»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...