431
|

Eτσι θα ξεχωρίζουν τα μακεδονικά προϊόντα της Ελλάδας – πώς θα είναι το νέο σήμα

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 12:51

Eτσι θα ξεχωρίζουν τα μακεδονικά προϊόντα της Ελλάδας – πώς θα είναι το νέο σήμα

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 12:51

Η ώρα των ανακοινώσεων για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) που αφορά την κατοχύρωση συλλογικού σήματος με τον όρο “Μακεδονία” για προϊόντα που παράγονται στην Ανατολική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, ήρθε.

Το Συλλογικό Σήμα, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και θα κατατεθεί άμεσα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στις 15.30, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) θα προτείνει στις εταιρείες που παράγουν στην περιοχή της Μακεδονίας και εξάγουν (και θέλουν να τονίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι και μακεδονικά και ελληνικά) να χρησιμοποιούν το σήμα– σφραγίδα που δημιούργησε για αυτό τον σκοπό, σε συσκευασίες, προωθητικό υλικό κλπ.Μετά την κατάθεση του σήματος θα ακολουθήσει μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια καμπάνια προβολής του σήματος, ώστε αυτό να μπορεί να τοποθετηθεί στα μακεδονικά προϊόντα κατά τις επόμενες μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το voria.gr το τελικό σήμα που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Πρωθυπουργό, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά:

Πρώτον, στο κέντρο του σήματος θα δεσπόζει ένα μεγάλο «Μ», ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και η χώρα μας δεν θα ήθελε επουδενί να «χαρίσει» στα Σκόπια.

Στην αρχική πρόταση του ΣΕΒΕ στο κέντρο του σήματος υπήρχε το «μ», ένα ελληνικό γράμμα, το οποίο όμως είναι παγκόσμιο σύμβολο μέσω των μαθηματικών. Μόνο που το «Μ» έχει το πλεονέκτημα να είναι γενικότερο και πολύ πιο αναγνωρίσιμο σε όλα τα πεδία.

Δεύτερον, το σύνθημα του σήματος φαίνεται ότι θα είναι «Macedonia. The Greek Great Land».

Στην αρχική πρόταση η φράση ήταν «Macedonia. The Divine Great Land», παραπέμποντας στους Θεούς του Ολύμπου και την αρχαία ελληνική μυθολογία, λόγω… Google όμως, προτιμήθηκε τελικά η «πιο συνολική» λέξη Greek .

Τρίτον, το σήμα θα έχει δύο χρώματα, το άσπρο και το μπλε.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, το ζητούμενο για το λογότυπο είναι να παραπέμπει σε κάτι αμιγώς ελληνικό και αναγνωρίσιμο, χωρίς αυτό να συνδέεται με πολιτικές παραμέτρους.

Σε εικαστικό επίπεδο οφείλει να είναι ευανάγνωστο, λιτό, ευέλικτο, πρωτότυπο, διαχρονικό, χωρίς να προσδιορίζει άμεσα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

Από τεχνική άποψη δεν πρέπει να περιορίζεται, ούτε να περιορίζει τη μέθοδο εκτύπωσης, ούτε να την επιβαρύνει οικονομικά, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο το μπλε χρώμα, που παραπέμπει στην ελληνικότητα.

Πρέπει επίσης να μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολύ μικρές διαστάσεις και να παραμένει αναγνωρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα και διακριτικό. Θα συνοδεύει το όνομα και την εικόνα του κάθε μακεδονικού brand, οπότε πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αξίες του και να του προσδίδει το κύρος που αρμόζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...