605
Ο διαστημικός σταθμός-ξενοδοχείο Aurora όπως τον οραματίζονται οι άνθρωποι της Orion Span | Orion Span

Ετοιμάζεται το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 21:51
Ο διαστημικός σταθμός-ξενοδοχείο Aurora όπως τον οραματίζονται οι άνθρωποι της Orion Span
|Orion Span

Ετοιμάζεται το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 21:51

Σκοπός του είναι να αλλάξει πλήρως τον κόσμο των ταξιδιών. Ο λόγος για τον διαστημικό σταθμό Aurora, το πρώτο ξενοδοχείο στο Διάστημα.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια του Διαστημικού Συνεδρίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Στεγασμένοι μέσα σε μια δομή στο μέγεθος ενός μεγάλου ιδιωτικού τζετ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μερικές ημέρες 200 μίλια (322 χλμ.) πάνω από την επιφάνεια της Γης, απολαμβάνοντας την ασυναγώνιστη θέα του πλανήτη μας.

Οπωσδήποτε μια εκδρομή στο Διάστημα δεν είναι φθηνή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ένα ταξίδι 12 ημερών στον σταθμό Aurora, που έχει προγραμματιστεί να μπει σε τροχιά μέσα στο 2022, ξεκινά από το ποσό 9,5 εκατ. δολαρίων ανά άτομο. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία αναφέρει ότι η λίστα αναμονής ξεπερνά τους επτά μήνες!

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους πελάτες μας μια γεύση της ζωής ενός επαγγελματία αστροναύτη» λέει ο Φρανκ Μπάνγκερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Orion Span, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τον σταθμό Aurora. «Αλλά περιμένουμε ότι, οι περισσότεροι επισκέπτες, σε κάποιο χρονικό σημείο, θα βαρεθούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο οπότε δημιουργήσαμε αυτό που αποκαλούμε holodeck, μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Στο holodeck μπορεί κανείς να κάνει ότι ποθεί, από το να επιπλεύσει στο Διάστημα και να περπατήσει στο Φεγγάρι, μέχρι να παίξει γκολφ».

Σκεφτείτε τον σταθμό Aurora ως έναν πολυτελή απόγονο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) του κατοικημένου τεχνητού δορυφόρου που βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη.  Αναμενόμενο είναι να υπάρχουν κάποιες ομοιότητες: και στις δύο περιπτώσεις, οι επισκέπτες (τέσσερις φιλοξενούμενοι με δύο υπαλλήλους) θα κοιμηθούν σε υπνόσακους που συνδέονται με την υπερκατασκευή και όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να περάσουν από έναν εξονυχιστικό προληπτικό έλεγχο υγείας καθώς το ταξίδι στην Aurora υποβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό σε 3Gs βαρυτικής δύναμης.

Εκτός από τη μοναδική θέα των άστρων, αναμένεται ότι οι επισκέπτες της Aurora θα υποβληθούν και σε κάποια «πειράματα μικροβαρύτητας», όπως η καλλιέργεια τροφίμων που γίνεται σήμερα από τα πληρώματα του ISS. Θα υπάρξουν όμως και κάποιες διαφορές: το νερό θα εισάγεται στην Aurora με την έλευση των επιβατών, αποφεύγοντας έτσι την παρασκευή νερού από την ειδική επεξεργασία των ούρων, όπως συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πολλοί στην επιστημονική κοινότητα βλέπουν το συγκεκριμένο εγχείρημα ως το αναπόφευκτο επόμενο μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα. Παρά ταύτα επισημαίνουν ότι το ταξίδι στο Διάστημα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και κρατούν κάποιες επιφυλάξεις.

«Θέλω να πω, ο σταθμός Aurora είναι ένα ωραίο gadget» υποστηρίζει ο Κριστιάν Λεσέρ του Κέντρου Ερευνών Τουρισμού και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία. «Αλλά το αν θα εφαρμοστεί είναι μια άλλη συζήτηση». Ο Ρόμπερ Γκλέλιχ του Αεροναυτικού Πανεπιστημίου Embry-Riddle έρχεται να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή ο διαστημικός τουρισμός είναι ένας τομέας όπου η πραγματικότητα, οι φάρσες και η επιστημονική φαντασία αναμιγνύονται με τέτοιο τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμιών». Και οι δύο πάντως συμφωνούν ότι ο διαστημικός τουρισμός είναι πλέον πραγματικότητα.

Την αρχή έκανε ο Αμερικανός Ντένις Τίτο το 2001, όταν πλήρωσε το Ρωσικό Διαστημικό Οργανισμό 20 εκατ. δολάρια για μια επταήμερη επίσκεψη στο ISS. Ομως, πρόκειται για μια βιομηχανία που υπερβαίνει διαρκώς τα χρονοδιαγράμματα προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση. Η Virgin Galactic, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση τον Δεκέμβριο, παραμένει εννέα χρόνια πίσω σε σχέση με τους αρχικούς της υπολογισμούς. Η SpaceX και η Blue Origin δοκιμάζουν ακόμα τα οχήματα τους ενώ η XCOR Aerospace κήρυξε πτώχευση το 2017.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι παλαιότεροι υποψήφιοι στους διάφορους καταλόγους αναμονής να έχουν με την πάροδο του χρόνου κάποιο θέμα υγείας, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατον το να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Η μονάδα του σταθμού Aurora θα αρχίσει να κατασκευάζεται αργότερα μέσα στο έτος, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα στην κατάκτηση του διαστημικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...