493
Ο Δημήτρης Λιγνάδης με χειροπέδες κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων το πρωί της Κυριακής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εθνικό Σχέδιο για τη σεξουαλική και εργασιακή βία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 11:40
Ο Δημήτρης Λιγνάδης με χειροπέδες κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων το πρωί της Κυριακής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εθνικό Σχέδιο για τη σεξουαλική και εργασιακή βία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 11:40

Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν η θρυαλλίδα. Ακολούθησαν μια σειρά καταγγελιών για απεχθείς πρακτικές, κακοποιήσεις, σεξουαλικές και μη, ενώ αποκαλύφθηκε μια κουλτούρα λεκτικής βίας και εξουσιαστικής συμπεριφοράς. Κάπως έτσι και σίγουρα πριν τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη τις τελευταίες ημέρες που είχαν ως αποτέλεσμα και τη σύλληψή του, η κυβέρνηση άρχισε να δουλεύει ένα σχέδιο παρεμβάσεων, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε μια σειρά ζητημάτων.

Η «ομπρέλα» αυτού του σχεδιασμού ονομάζεται προσωρινά-μέχρι την τελική αποκρυστάλλωση-Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης, το οποίο δουλεύεται μεθοδικά στην προεδρία της κυβέρνησης υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Μάλιστα, χθες, κατά πληροφορίες, ο υφυπουργός Επικρατείας Θόδωρος Λιβάνιος ζήτησε από υπουργούς και υφυπουργούς τις προτάσεις τους, εντός των επόμενων ημερών, αναφορικά με δράσεις και παρεμβάσεις, τόσο για τη διασφάλιση της ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον, όσο και για την πρόληψη ή την κατασταλτική αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Το εν λόγω Εθνικό Σχέδιο αναμένεται να είναι πολυσυλλεκτικό, με παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν σε διαφορετικά χρονικά σημεία και θα είναι διαφορετικής υφής. Αλλού θα είναι παρεμβάσεις στη νομοθεσία, αλλού θα είναι ένα ευρύτερο νέο κανονιστικό πλαίσιο. Γενικώς, όμως, όλες οι παρεμβάσεις θα υπηρετούν μια κεντρική στρατηγική που αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί μια διαφορετική κουλτούρα, τόσο σε εργασιακούς χώρους όσο και όλο το κοινωνικό φάσμα, στο πλαίσιο και των όσων έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η βία δεν είναι ανεκτή και, υπό αυτό το πρίσμα, το πέπλο που την συγκαλύπτει πρέπει να αφαιρεθεί.

Κατά πληροφορίες, αυτό το Εθνικό Σχέδιο θα είναι έτοιμο, ως κεντρική στρατηγική, ίσως και εντός Μαρτίου, ενώ τα πρώτα ψήγματα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας που εκπονεί το υπουργείο Πολιτισμού, δια του αρμόδιου υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος αφορά όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου. Σε αυτόν γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς, ορίζεται πώς και πού θα γίνονται καταγγελίες, πώς αυτές θα εξετάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται συνεννόηση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, προκειμένου ο Κώδικας αυτός να αποτελέσει «οδηγό» για αντίστοιχες ρυθμίσεις του Σωματείου με τους θεατρικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς της ιδιωτικής αγοράς.

Ο Ποινικός Κώδικας

Η κυβέρνηση, όμως, δεν μένει μόνο εκεί, καθώς προωθεί μια σειρά αλλαγών και στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διορθωτικών παρεμβάσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Με βάση την κεντρική κατεύθυνση, η παραγραφή για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης για τους ανήλικους θα ξεκινά να μετρά από τα 18 τους, ενώ αναμένεται η 20ετής παραγραφή που ισχύει για τα κακουργήματα να επεκταθεί και στα πλημμελήματα, όπως η ασέλγεια.

Ευρύτερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών, εν γένει, για τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, ενώ σημαντικές θα είναι και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους. Οποια αλλαγή θα υπαχθεί και αυτή στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ενώ το υπουργείο Εργασίας μελετά ξεχωριστές παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση η οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με την οποία θα καθιερώνονται νέες πρακτικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...