206
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ την Τετάρτη | Twitter/υπουργείο Εξωτερικών

Εστω και αργά, ο Κατρούγκαλος ενημέρωσε τα κόμματα για τους λεονταρισμούς του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 14:13
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ την Τετάρτη
|Twitter/υπουργείο Εξωτερικών

Εστω και αργά, ο Κατρούγκαλος ενημέρωσε τα κόμματα για τους λεονταρισμούς του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 14:13

Εστω και με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, το πήρε απόφαση τελικά και συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μετά τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -πλην ΚΚΕ, που αυτοβούλως δεν συμμετέχει, και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται στις συνεδριάσεις- για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για την τρίτη σύγκληση του ΕΣΕΠ την τρέχουσα χρονιά. Η αμέσως προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, με κύριο αντικείμενο το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.