594
| INTIMEnews

Αναδίπλωση στην εστίαση: Με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι 12–17 ετών

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 11:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/09/2021, 14:02
|INTIMEnews

Αναδίπλωση στην εστίαση: Με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι 12–17 ετών

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 11:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/09/2021, 14:02

Με επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι 12-17 ετών, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο σχεδιασμός, για «κοινωνικούς λόγους», ωστόσο εκπρόσωποι της εστίασης δήλωσαν ότι η δυνατότητα για αρνητικό rapid test αντί της απαίτησης για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τις συγκεκριμένες ηλικίες (όπως συμβαίνει για τους ενήλικους) προήλθε ύστερα από πιέσεις τους προς τα αρμόδια υπουργεία.

Αν συνέβη το τελευταίο, συνιστά μια εντυπωσιακή υποχώρηση από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι το μείζον, θεωρητικά, είναι να πειστούν και να πιεστούν οι ανήλικοι 12-17 ετών να εμβολιαστούν και όχι να τους επιτρέπονται προνόμια που έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες ενήλικες.

Το ΦΕΚ, στο πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, αφορά εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, στα οποία οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης είναι έως 180 ημέρες.

Στις επιχειρήσεις εστίασης σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών.

Για τα παιδιά 5-11 ετών, για την είσοδό τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις, δύνανται να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται.

  • Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε πως δεν υπήρξε ποτέ καμία διόρθωση ως προς την είσοδο των ανήλικων 12-17 σε καταστήματα της εστίασης.

Η παρέμβαση του υπουργού ήρθε μετά την κυκλοφορία ΦΕΚ στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο, παιδιά και έφηβοι 12 με 17 ετών έπρεπε να φέρουν αποκλειστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτό που κυκλοφόρησε ήταν ένα «ηλεκτρονικό draft» και όχι το πραγματικό ΦΕΚ, το οποίο, όπως είπε, το υπέγραψε την Κυριακή το βράδυ, εξεδόθη και έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, το χαρτί που κυκλοφόρησε ως ΦΕΚ, δεν έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως, ενώ είναι άγνωστο ποιος το εξέδωσε. «Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, εξ ου και η παρέμβασή του προκειμένου, όπως είπε, να μη δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο. «Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση σκέφτηκε, έστε κατ’ ελάχιστον, ότι θα έμεναν ποτέ οι 12-17 αν ήταν ανεμβολίαστοι έξω από τα εστιατόρια»!

Αντίστοιχη διευκρίνιση έκανε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι οι  12-17 ετών θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test.

Βέβαια, οι εστιάτορες μιλούν για «νίκη» και για πιέσεις που ασκήθηκαν προς την κυβέρνηση ώστε «να αλλάξει το μέτρο». «Κάναμε μεγάλο αγώνα μέσω του κ. (προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ) Καββαθά να πάρουν πίσω το μέτρο» είπε εκπρόσωπος των εστιατόρων Θεσσαλονίκης στον ΣΚΑΪ, περιγράφοντας δηλαδή μια αναδίπλωση της κυβέρνησης.

Αλλά ακόμα και αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι δηλαδή από την αρχή ο σχεδιασμός ήταν να επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους ανήλικους να μπαίνουν στα εστιατόρια και ότι δεν υπήρξε κυβίστηση λόγω πιέσεων των εστιατόρων, αυτό σημαίνει ότι ουδέποτε από την κυβέρνηση σκέφτηκαν το ότι οι ανήλικοι που οφείλουν να εμβολιαστούν, δεν χρειάζεται τελικά να εμβολιαστούν. Κατά τα άλλα, στόχος όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αυξηθούν οι αριθμοί των εμβολιασθέντων ανηλίκων…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, απάντησε ότι δεν ήταν σωστό να χωρίζουμε οικογένειες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...