495
Κλίνες περιμένουν τους ασθενείς του κορονοϊού στο αθλητικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, το οποίο μετατράπηκε και αυτό σε νοσοκομείο | REUTERS/Jeenah Moon

Εσπασαν το φράγμα των 20.000 νεκρών οι ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ θέλει επιστροφή στην «κανονικότητα»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 09:59
Κλίνες περιμένουν τους ασθενείς του κορονοϊού στο αθλητικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, το οποίο μετατράπηκε και αυτό σε νοσοκομείο
|REUTERS/Jeenah Moon

Εσπασαν το φράγμα των 20.000 νεκρών οι ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ θέλει επιστροφή στην «κανονικότητα»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 09:59

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το Σάββατο 1.920 νέους θανάτους από τον κορονοϊό στη διάρκεια ενός 24ωρου, μία ελαφρά κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου είχαν καταγραφεί 2.108 θάνατοι.

Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανήλθε σε 20.506 και αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως, πάνω και από την Ιταλία, η οποία τον τελευταίο μήνα ήταν το επίκεντρο της πανδημίας.

Το μακάβριο αυτό ορόσημο καταγράφηκε την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό πως μελετά το πότε θα μπορέσει η χώρα, που έχει ανακοινώσει πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα, να αρχίσει να βλέπει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει τους 200.000 το καλοκαίρι όταν αρθούν με τη λήξη τους, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις και τους περισσότερους Αμερικανούς στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν και ότι τα μέτρα που έχουν στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19 έχουν το δικό τους τίμημα σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Fox News το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), ο Τραμπ είπε ότι θα λάβει μια απόφαση «σχετικά σύντομα», με βάση τις συμβουλές από «πολλούς πολύ έξυπνους ανθρώπους, πολλούς επαγγελματίες, γιατρούς και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων». Δήλωσε επίσης ότι ρόλο θα παίξει και το «ένστικτο». «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει, θέλει να γυρίσει στη δουλειά του. Πρέπει να επαναφέρουμε τη χώρα μας», δήλωσε.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε στο Fox News ότι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν την άποψη πως ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι να ‘κλείσει’ η οικονομία και η κοινωνία έως ότου ο ιός «ηττηθεί» είναι «κατά το ήμισυ σωστοί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους θανάτους από τον ιό άμεσα» αλλά πρόσθεσε ότι τα σοκ στην οικονομία επίσης σκοτώνουν ανθρώπους μέσω μεγαλύτερων ποσοστών κατάθλιψης και αυτοκτονιών καθώς και χρήσης ναρκωτικών. «Άρα αυτή η πολύ δύσκολη απόφαση που πρόκειται να λάβει ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει την ισορροπία και να ανακαλύψει ποια πορεία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά».

Μολυσμένοι το 10% των στελεχών του «Θίοντορ Ρούσβελτ»

Ο κορονοϊός πάντως δεν κάνει διακρίσεις, χτυπά και τις Ενοπλες Δυνάμεις της υπερδύναμης.

Οπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, περισσότερο από το 10% των 4.800 μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούσβελτ» έχει διαγνωσθεί θετικό στο νέο κορονοϊό.

«Το 92% του πληρώματος του αεροπλανοφόρου έχει εξετασθεί και έχουν βρεθεί 550 θετικοί και 3.671 αρνητικοί», είπε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε πως 3.696 από τα μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ή στρατώνες στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου έχει αγκυροβολήσει το πλοίο αφ’ ότου ο προηγούμενος κυβερνήτης του Μπρετ Κρόζιερ σήμανε συναγερμό στην ηγεσία του Ναυτικού για να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνουν από τη θέση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...