435
Δερμάτινα είδη φιλικά στο περιβάλλον, αλλά με ιδιότητες ίδιες με εκείνες του φυσικού δέρματος, φιλοδοξούν να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό | Shutterstock

Ερχονται τα πρώτα είδη από τεχνητό δέρμα… σαν φυσικό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:54
Δερμάτινα είδη φιλικά στο περιβάλλον, αλλά με ιδιότητες ίδιες με εκείνες του φυσικού δέρματος, φιλοδοξούν να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό
|Shutterstock

Ερχονται τα πρώτα είδη από τεχνητό δέρμα… σαν φυσικό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:54

Παπούτσια και άλλα δερμάτινα προϊόντα από δέρμα που καλλιεργείται σε εργαστήριο βρίσκονται προ των πυλών: μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Βρετανία έγινε η πρώτη που καλλιέργησε με επιτυχία δέρμα το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι 100% παρόμοιο με αυτό των ζώων.

Η 3D Bio-Tissues δημιούργησε δέρμα διαστάσεων 10×10 εκ. και στελέχη της αναφέρουν ότι θέλουν να παράγουν «δέρμα με το μέτρο». Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η 3D Bio-Tissues βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες δερμάτινων προϊόντων που επιθυμούν να παράγουν προϊόντα με τις ανθεκτικές και αισθητικές ιδιότητες του δέρματος, αλλά αποφεύγοντας τα ηθικά ζητήματα που προκαλεί η χρήση του δέρματος ζώων.

«Η φιλοδοξία μας είναι να μπορούμε να δημιουργούμε δέρμα με το μέτρο. Γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε τις βασικές προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Απομένει να βρούμε τους συνεργάτες που θα το αναπτύξουν εμπορικά και να χτίσουμε εργοστάσια για μεγάλης κλίμακας παραγωγή» δηλώνει ο δρ. Τσε Κόνον, διευθύνων σύμβουλος της 3D Bio-Tissues.

Ο Κόνον ευελπιστεί ότι μέσα σε πέντε χρόνια η τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να ξεκινήσουν να φτάνουν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα κατασκευασμένα με αυτό το τεχνητό/φυσικό δέρμα.

«Οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μόδα υψηλών προδιαγραφών αποκτούν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, οπότε πιστεύω ότι οι εταιρείες μόδας το παίρνουν πολύ σοβαρά και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η καλή διαβίωση των ζώων. Είναι το απόλυτο βήμα για αυτές, επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν δερμάτινα είδη χωρίς να χρειαστεί να βλάψουν ούτε ένα ζώο» λέει ο Κόνον.

Η 3D Bio-Tissues, η οποία αναπτύσσει επίσης τεχνολογία δημιουργίας τεχνητού κρέατος, ανέπτυξε μια ουσία, ένα μείγμα, το οποίο ονόμασε «City-Mix», που μιμείται μια κρίσιμη διαδικασία κατά την ανάπτυξη των ιστών, τον «μακρομοριακό συνωστισμό», κατά τον οποίο τα μεγάλα μόρια ωθούν τους αυξητικούς παράγοντες πιο κοντά.

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι φυσικές ουσίες ικανές να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και, μερικές φορές, τη διαφοροποίηση. Χωρίς την ανάγκη χρήσης τεχνητών υλικών, όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές παραγωγής δέρματος, το υλικό που παράγεται με τη νέα μέθοδο αποτελείται σε ποσοστό 100% από ζωικό ιστό.

«Τα προϊόντα από άλλες εταιρείες συχνά δεν έχουν καλή αίσθηση ή γεύση, επειδή δεν είναι πανομοιότυπα με τον φυσικό ιστό, λόγω του τρόπου παραγωγής τους. Είμαστε οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαμε αυτή τη νέα προσέγγιση για την καλλιέργεια δέρματος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί για να κατευθύνει τα κύτταρα και τίποτα δεν συγκρατείται μέσα στο προϊόν» υποστηρίζει ο Κόνον.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, οι ερευνητές, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ίδρυσαν μια εταιρεία, την 3D Bio-Tissues, για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...