372
Γουίλμπουρ Ρος και Μάικ Πομπέο αναμένονται στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση | Bloomberg

«Ερχονται οι γιάνκηδες»! Στην Αθήνα Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 12:07
Γουίλμπουρ Ρος και Μάικ Πομπέο αναμένονται στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση
|Bloomberg

«Ερχονται οι γιάνκηδες»! Στην Αθήνα Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 12:07

Στην Αθήνα θα βρεθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που του απηύθυνε ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ έχει «κλειδώσει» για τις 6-7 Οκτωβρίου και βασικό αντικείμενό της θα είναι η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτον (περισσότερα εδώ) και εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Αγκυρα σε Αιγαίο και Κύπρο, στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας, τα εξοπλιστικά και οι αναβαθμίσεις αμυντικών συστημάτων, καθώς επίσης η πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων, ο νέος οικονομικός ρόλος της Ελλάδας μετά την κρίση, οι επενδύσεις στη χώρα μας και τα ενεργειακά υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο  και τη διευρυμένης συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Της άφιξης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, όμως, θα προηγηθεί αυτή του Γουίλμπουρ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ που προ μηνών είχε απασχολήσει τα ελληνικά -και όχι μόνο- μίντια λόγω του mega-deal των 1,65 δισ. δολ. με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (περισσότερα για το πολιτικό αποτύπωμα της συμφωνίας εδώ).

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

Πιθανή εξάλλου θα πρέπει να θεωρείται μία συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα στις 24 Σεπτεμβρίου, αν και απομένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας από τον Λευκό Οίκο.

Η παρουσία μάλιστα του κ. Ρος στην ελληνική πρωτεύουσα συμπίπτει χρονικά με το οριστικό «ξεκλείδωμα» της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό και την «είσοδο στις ράγες» του νέου  αναπτυξιακού νόμου (μέσω του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκά «ανάσταση» του επενδυτικού ρεύματος προς τη χώρα).

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ θα δώσει το παρών και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου επιτετραμμένου στην αμερικανική πρεσβεία, Ντέιβιντ Μπέργκερ, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Με άλλα λόγια – και επί το λαϊκότερον – «έρχονται οι Γιάνκηδες, καιρός για business»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...