741
Βιολογικό υλικό που προορίζεται για τεστ ΠΑΠ (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Ερχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για όλες τις γυναίκες

Βιολογικό υλικό που προορίζεται για τεστ ΠΑΠ (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Ερχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για όλες τις γυναίκες

Τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις όλες τις Ελληνίδες, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δωρεάν προληπτικών ελέγχων, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο με τις μαστογραφίες και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» (εδώ).

Σύμφωνα με την τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες από 21 έως και 65 ετών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Τη δράση συντονίζει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και ως φορέας υλοποίησης ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι ωφελούμενες του προγράμματος

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις Ελληνίδες, αλλά και οι γυναίκες που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, αλλά διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι 21 και 65 ετών,
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας (τύπου C 53.0,1, 8, 9)
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου (C 54.0, C 55.0)
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τελευταία τρία χρόνια που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης
  • εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υποομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία τελευταία χρόνια κατά τα οποία θα υλοποιείται η δράση
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υποομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται του έτους κατά το οποίο θα υλοποιείται η δράση.
Η διαδικασία

Για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλιακή υποομάδα μεταξύ 21 με 29 ετών, ο προγραμματισμός, είναι ο εξής:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης PAP-TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης,
  • σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας.

Για τις ωφελούμενες που ανήκουν στην ηλιακή υποομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, η δράση περιλαμβάνει:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης HPV-DNA TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικού ευρήματος:
  • για εύρημα θετικό στους τύπους 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας ή
  • για εύρημα θετικό στους λοιπούς τύπους, πλην των τύπων 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST επί του υπολοίπου δείγματος.

Αν κατά την εξέταση PAP – TEST διαπιστωθεί μη φυσιολογικό εύρημα, ακολουθεί κολποσκόπηση και βιοψία.

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενημερώνει, μέσω διαλειτουργικότητας, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ωφελουμένων για το αποτέλεσμα κάθε διενεργούμενης εξέτασης.

Αποζημίωση εργαστηρίων

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης, ο ΕΟΠΥΥ, ως φορέας υλοποίησής της, εκδίδει δημόσια πρόσκληση, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, καλώντας τις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας, ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, να συμμετέχουν στη δράση.

Οταν η δειγματοληψία γίνεται στο πλαίσιο ιατρικής επίσκεψης, η τιμή αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης ορίζεται σε 25 ευρώ.

Η τιμή αποζημίωσης της διενεργούμενης εξέτασης PAP-TEST ορίζεται σε 13,32 ευρώ και του HPV-DNA TEST στα 80 ευρώ.

Η τιμή της αποζημίωσης της κολποσκόπησης ορίζεται σε 40 ευρώ και της βιοψίας στα 3 ευρώ.

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος και για άνδρες

Αμέσως μετά το πρόγραμμα πρόληψης για τον τράχηλο της μήτρας, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα επεκταθούν και στον ανδρικό πληθυσμό.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει πρόγραμμα και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Οι πολίτες, εάν θα ανήκουν στις κατηγορίες που θα ορισθούν, θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους (SMS) και στη συνέχεια θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού, είτε ψηφιακά είτε κατ’ ιδίαν, ώστε να κάνουν την εξέταση. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ, όπως έπραξε και για τις άλλες δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες και κέντρα προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρόληψης.

Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν μόνο στον τομέα της Υγείας συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για κτιριακές υποδομές, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατ΄ οίκον νοσηλεία και πρόγραμμα πρόληψης με εξετάσεις κ.λπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...