269
Το αεροπλάνο-φάλαινα Beluga XL κατά τη διάρκεια δοκιμών σε αεροδρόμιο της Ουαλίας | Maureen O'Hare/CNN

Ερχεται το Beluga XL το αεροπλάνο… φάλαινα!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2019, 17:35
Το αεροπλάνο-φάλαινα Beluga XL κατά τη διάρκεια δοκιμών σε αεροδρόμιο της Ουαλίας
|Maureen O'Hare/CNN

Ερχεται το Beluga XL το αεροπλάνο… φάλαινα!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2019, 17:35

Ένα από τα πιο έντονα αναμενόμενα αεροσκάφη, το Airbus Beluga XL, μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα γύρο δοκιμών στο αεροδρόμιο Χάουαρντεν της Ουαλίας και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μέσα στο 2019. Σε μια εποχή όπου τα μεγαθήρια των αιθέρων Airbus A380 και Boeing 747 αποσύρονται σταδιακά από την παραγωγή, το Beluga XL (το πρώτο από τα πέντε που θα κατασκευαστούν) θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη του κόσμου. Το Beluga XL οφείλει το όνομά του στη φάλαινα του Αρκτικού κύκλου με την οποία  το σχήμα του φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες.

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο υπερ-μεταφοράς φορτίου, σχεδιάστηκε από την Airbus με σκοπό την μεταφορά εξαρτημάτων αεροπλάνων από τα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη σε αυτά της Τουλούζης, του Αμβούργου και της Τιανζίν όπου λαμβάνει χώρα η τελική συναρμολόγηση των αεροσκαφών. Ξεκινώντας από ένα Airbus A330, οι μηχανικοί της εταιρείας αρχικά μετακίνησαν το θάλαμο διακυβέρνησης πιο χαμηλά και έπειτα προσέθεσαν έναν τεράστιο θάλαμο αποθήκευσης δίνοντας στο αεροπλάνο το ασυνήθιστο αυτό σχήμα.

Μέσα από ένα άνοιγμα στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, η εισαγωγή των φτερών ή άλλων εξαρτημάτων γίνεται με μεγάλη ευκολία. Η «φούσκα» στο πάνω μέρος του αεροσκάφους είναι 6 μέτρα μεγαλύτερη σε μήκος και ένα μέτρο μεγαλύτερη σε πλάτος από αυτή του προηγούμενου μοντέλου Beluga, κάτι που επιτρέπει στην εταιρεία να μεταφέρει περισσότερα μέρη αεροπλάνων ανά πτήση.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Beluga XL Μπερτράν Γκρος, δήλωσε στο CNN ότι το αεροσκάφος αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην διαδικασία της κατασκευής άλλων αεροπλάνων της εταιρείας. Έτσι, το Beluga XL «είναι πολύ παραπάνω από ένα απλό αεροπλάνο» για τον Γκρος και κατά προέκταση για την Airbus. Λέτε να κάνει κάποια στάση για ανεφοδιασμό στην Αθήνα;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...