599
Φωτογραφία αρχείου από την είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» | Intime

Ερχεται προκήρυξη για αναισθησιολόγους – Πώς το υπ. Υγείας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:52
Φωτογραφία αρχείου από την είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
|Intime

Ερχεται προκήρυξη για αναισθησιολόγους – Πώς το υπ. Υγείας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:52

Σε αγώνα δρόμου για την πλήρωση των κενών θέσεων αναισθησιολόγων, με προτεραιότητα τα νοσοκομεία, όπου η λίστα αναμονής των ασθενών για χειρουργείο ξεπερνά τους έξι μήνες, έχει επιδοθεί η διοίκηση του υπουργείου Υγείας. Τις προτάσεις τους για λύση του προβλήματος κατέθεσαν και οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες της Ελλάδας.

Μάλιστα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων υποψήφιων αναισθησιολόγων, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν δυσαναπλήρωτα κενά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά κυρίως στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για θέσεις αναισθησιολόγων παντού, όπου μας χρειάζονται. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αρκετές αιτήσεις. Προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε βοηθήσουμε», δήλωσε η ίδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι διαχρονικό, όμως, αυτή τη φορά, όπως είπε, «δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, ώστε περισσότεροι νέοι γιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας». Ωστόσο, θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν οι ειδικευόμενοι την εκπαίδευσή τους.

Στο μεταξύ, αρωγός στην προσπάθεια κάλυψης των κενών τάσσεται ο ιδιωτικός χώρος της υγείας στη Θεσσαλονίκη. «Είχαμε μια συνάντηση πριν από λίγες μέρες, ζητήσαμε από κάθε ιδιωτική κλινική να προσφέρει οκτώ εφημερίες τον μήνα για το “Ιπποκράτειο” και μας τις δίνουν. Οπότε, είναι και αυτή μία σημαντική κίνηση συνεργασίας», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Τι προτείνουν οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες

Τις προτάσεις τους για να λυθεί το πρόβλημα με τους χιλιάδες ασθενείς και κυρίως παιδιά, που περιμένουν έως και έξι μήνες στην αναμονή για χειρουργείο, κατέθεσαν και οι επαγγελματικοί σύλλογοι αναισθησιολόγων.

Οι προτάσεις του προέκυψαν έπειτα από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι επιστημονικές εταιρείες κατά στη διάρκεια του «22ου Πανελλήνιου Συνέδριου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Η εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τις εξής επισημάνσεις:
  • Αμεση νομοθετική ρύθμιση για τους αναισθησιολόγους, ώστε να ισχύσουν και για αυτούς οι προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 26 του Ν. 2519/1997. Δηλαδή:

–Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων και έγκαιρη προκήρυξη (πριν από την ολοκλήρωση της παραίτησης) οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

–Ρύθμιση ώστε με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της αναισθησιολογίας, κάθε ειδικός να μπορεί να προσληφθεί, με απλή αίτηση του και τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή του οικείου Αναισθησιολογικού Τμήματος σε Νοσοκομείο ΕΣΥ, σε θέση Επιμελητή Β’ (εφόσον οι αιτήσεις δεν υπερβαίνουν τις κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου).

  • Αποδέσμευση και άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων της προκήρυξης του 2010 που έχει παγώσει λόγω νομικών κωλυμάτων.
  • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.
  • Το ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας να προβλέπει και να καθορίζει ποσό, με το οποίο θα αμείβεται ο υπεύθυνος αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης του τακτικού πρωϊνού χειρουργείου. Το προαναφερόμενο ποσό θα αφαιρείται από τα κονδύλια εσόδων του νοσοκομείου, που αντιστοιχούν στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) κάθε χειρουργικής επέμβασης. Κατόπιν θα μεταφέρεται στο λογαριασμό του ιατρού-αναισθησιολόγου, που αφορά και στον τηρούμενο ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Ρύθμιση για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με επικαιροποιημένες αμοιβές.
  • Τα ιατρεία Πόνου, τα οποία επίσης στελεχώνονται από αναισθησιολόγους, να περιληφθούν στους οργανισμούς των νοσοκομείων, ώστε να αναγνωρισθεί η προσφορά τους στην παροχή δημόσιας υγείας.
  • Κάλυψη αστικής ευθύνης για τους αναισθησιολόγους από το νοσοκομείο.
  • Να θεσπισθεί η επέκτασή των εν λόγω μέτρων, ώστε να τύχουν εφαρμογής και στους ειδικευόμενους αναισθησιολόγους.

Διευκρινίζεται ότι οι εταιρείες που συνέταξαν τις προτάσεις είναι η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, το Ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας-ESRA HELLAS και η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...