324
Κάθε κτίριο, δημόσιο και ιδιωτικό, θα αποκτήσει… ταυτότητα με το νέο νόμο του υπουργείο Περιβάλλοντος | InTime News

Ερχεται η «Ταυτότητα Κτιρίου»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2016, 11:55
Κάθε κτίριο, δημόσιο και ιδιωτικό, θα αποκτήσει… ταυτότητα με το νέο νόμο του υπουργείο Περιβάλλοντος
|InTime News

Ερχεται η «Ταυτότητα Κτιρίου»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2016, 11:55

Και το όνομα αυτού… «Ταυτότητα Κτιρίου». Αυτός είναι ο νέος θεσμός που δημιουργεί το κράτος έτσι ώστε να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) που υπάρχουν στην επικράτεια.

Αυτό, όταν και όποτε υλοποιηθεί, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στα αυθαίρετα, ενώ θα λείψε και μια πρόσθετη (… κρυφή) επιβάρυνση. Με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος «Νόμος για τον Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος», η πολιτική ηγεσία παραχώρησε την Δευτέρα συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, δημόσια κτίρια και χώροι συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα κ.ά.) είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν την ταυτότητα κτρίου εντός τριετίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και παρεμφερών κτιρίων (γραφεία, ιατρεία, καταστήματα, γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών, χώροι παροχής υπηρεσιών) εντός πενταετίας, ενώ οι ιδιοκτήτες αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων εντός οκταετίας.

Η συμπλήρωση του φακέλου για την «Ταυτότητα Κτιρίου» θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

H επίβλεψη του μηχανικού για τη δημιουργία του φακέλου «Ταυτότητας Κτιρίου» συνεπάγεται και αμοιβή αυτού και άρα έξτρα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν «χρυσό» τις ιδιοκτησίες τους με τον ΕΝΦΙΑ.

Ο αρμόδιος μηχανικός θα πρέπει να  επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή τους.

Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. «Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», επισήμανε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».