311
Ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε με τον πρόεδρο Ερντογάν | Reuters

Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 21:27
Ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε με τον πρόεδρο Ερντογάν
|Reuters

Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 21:27

Με μια δήλωση «βόμβα» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Αυτή η δήλωση συνιστά μια κλιμάκωση της ρητορικής του τούρκου προέδρου, ο οποίος μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη φαίνεται να έχει χάσει την ψυχραιμία του. Νωρίτερα είχε κατηγορήσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φιλοξενία στην Αθήνα του Χαλίφα Χαφτάρ (εδώ), ενώ είχε διατυπώσει την καινοφανή θεωρία ότι νησιά σαν την Κρήτη δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Τώρα ο «Σουλτάνος» μίλησε επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης, στην περιβόητη ΑΟΖ που έχει συμφωνήσει με τον Φαγέζ αλ Σαράζ, πρωθυπουργό της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πανικοβάλει την Ελλάδα.

«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία μετέδωσε τις πληροφορίες, η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, είναι διφορούμενη.

Μάλιστα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι, αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι.

«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε» επέμεινε ο τούρκος πρόεδρος.