406
Ο Ερντογάν περνά μπροστά από τον Μακρόν και τη Μέρκελ σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα, θα πρέπει να τους πείσει ότι έχει δίκιο... | Christian Hartmann/Pool/REUTERS

Ερντογάν: Σύνοδος με Μέρκελ & Μακρόν (αλλά χωρίς Μητσοτάκη) στις 17 Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 17:47
Ο Ερντογάν περνά μπροστά από τον Μακρόν και τη Μέρκελ σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα, θα πρέπει να τους πείσει ότι έχει δίκιο...
|Christian Hartmann/Pool/REUTERS

Ερντογάν: Σύνοδος με Μέρκελ & Μακρόν (αλλά χωρίς Μητσοτάκη) στις 17 Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 17:47

Μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες, από όπου έφυγε άρον άρον και άπραγος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου για τη μεταναστευτική κρίση. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και πιθανόν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Θα συναντηθούμε στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (17 Μαρτίου)», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Anadolu.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν δεν ανέφερε την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προσκεκλημένους στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, αντιθέτως επέκρινε τον Πρωθυπουργό για «άγνοια ως προς το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν γνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», ο οποίος ξεχνάει τα αίσχη της Τουρκίας και έχει νωπή την απάντηση του κ. Μητσοτάκη που από τη Γερμανία του είπε: «Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (εδώ).

Ο Ερντογάν επέμεινε στις φαντασιώσεις του για πέρασμα των μεταναστών από την Ελλάδα: «Η πρότασή μου προς την Ελλάδα είναι: ανοίξτε τις πύλες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνιμοι στην Ελλάδα. Ας περάσουν από την Ελλάδα να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εσύ δεν μπορείς να πεις “ας περάσουν και ας πάνε” και μετά χρεώνεις τον λογαριασμό στην Τουρκία. Εμείς λέμε δικαιοσύνη, ανθρωπισμός, ίση κατανομή».

Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμφώνησαν απλώς να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το 2016 με την ΕΕ, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, οι Βρυξέλλες παραδέχθηκαν ότι καθυστερούν στην υλοποίηση των δικών τους δεσμεύσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάλι απούσα η Ελλάδα;

Η προαναγγελία από τον Ερντογάν συνόδου για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στις 17 Μαρτίου, χωρίς κατά τα φαινόμενα την παρουσία της Ελλάδας, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Θα συμμετέχει η Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Μέρκελ – Μακρόν – Ερντογάν για το Προσφυγικό; Δεν μπορεί να είναι απούσα για ακόμη μια φορά», παρατήρησε ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέπεμψε και στην απουσία της Ελλάδας στην πρόσφατη σύνοδο για το Λιβυκό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...