332
Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο (φωτογραφία αρχείου) | Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν σε Πούτιν: Είμαι αντίθετος με την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 23:00
Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο (φωτογραφία αρχείου)
|Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν σε Πούτιν: Είμαι αντίθετος με την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 23:00

Το θέμα της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στη Ρωσική Ομοσπονδία συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη λιτή τουρκική ανακοίνωση για τη συνομιλία τους, ο Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του με τους εν λόγω σχεδιασμούς, με τους οποίους, πάντως, η Μόσχα προχωρά όπως όλα δείχνουν –την Παρασκευή ο Πούτιν θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο για την κήρυξη της προσάρτησης των εδαφών αυτών, σε συνέχεια των ψευδών, κατά τη Δύση και το Κίεβο, δημοψηφισμάτων που διεξήγαγαν οι ρωσικές διοικήσεις.

Πράγματι η Αγκυρα είχε χαρακτηρίσει «παράνομα τετελεσμένα», τα εν λόγω δημοψηφίσματα, πριν λίγες ημέρες, σε επίσημη τοποθέτησή της. «Δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα», είχε αναφέρει ακόμη το τουρκικό ΥΠΕΞ στη σχετική τοποθέτησή του (περισσότερα εδώ).

Επιπλέον, ο Ερντογάν κάλεσε τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον ρώσο ομόλογό του να παρατείνει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, η ισχύς της οποίας λήγει στα τέλη Νοεμβρίου και μπορεί να ανανεωθεί με την υποστήριξη της Ρωσίας και των υπολοίπων τριών πλευρών (Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ).

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θέλησε από την πλευρά του να σταθεί στο ότι η πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, αντιπροσωπεύει «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Πούτιν «εξέφρασε τις απόψεις του για αυτήν την άνευ προηγουμένου πράξη δολιοφθοράς, στην πραγματικότητα μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, κατά των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2».

Εξάλλου, ο Πούτιν ανέφερε κι εκείνος στον τούρκο ομόλογό του ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών για τη μεταφορά ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...