703
|

Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στηρίζεις την Ελλάδα και την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:14

Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στηρίζεις την Ελλάδα και την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:14

Υστερα από εβδομάδες ανταλλαγών προσωπικών χαρακτηρισμών –ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι δεν έχει πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με την Τουρκία του Ερντογάν (εδώ), ενώ ο Ερντογάν είχε φτάσει να αποκαλεί δημοσίως τον γάλλο ομόλογό του «φλύαρο», «ανίκανο»!– οι δύο ηγέτες τηλεφωνήθηκαν. Ηταν μια επικοινωνία που επιβεβαιώνει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο και αποδεικνύει ότι στη διεθνή πολιτική τα πολλά λόγια είναι φτώχεια –οι δύο άνδρες τα είπαν μια χαρά επί μία ολόκληρη ώρα!

Σε αυτό το τηλεφώνημα, σύμφωνα με την τουρκική γραμμή ενημέρωσης, ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Παρίσι στηρίζει τόσο εμφατικά την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε στον Μακρόν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στηρίζει την Ελλάδα και την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου», όπως επιμένει η Αγκυρα να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτήρισε δε τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας «μαξιμαλιστικές» και ισχυρίστηκε ότι αυτές είναι που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι περιμένει από το Παρίσι λογική και εποικοδομητική στάση, να υπάρχουν συνεχώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η απάντηση του Γάλλου; Ο Μακρόν δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Aγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

Η ανακοίνωση του Ελιζέ ήταν η εξής:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε τηλεφωνικώς για πάνω από μια ώρα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία.

» Ο πρόεδρος χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους. Εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων. Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

» Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την πάγια διάθεσή του για διάλογο και το ενδιαφέρον του για μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός.

Συναφώς, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συχνό διάλογο αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε επίπεδο υπουργών».

Εξάλλου, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να εκκινήσει εκ νέου ένας αποτελεσματικός και ξεκάθαρος διάλογος, προς αποφυγήν συγκρούσεων και αμφισβητήσεων του διεθνούς δικαίου. Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ εκφράστηκαν με σαφήνεια επ’ αυτού πριν λίγες ημέρες στο Αζαξιό. Σεβόμαστε την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο μαζί της, αλλά περιμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποσαφηνίσει τη στάση της στη Λιβύη αλλά και στη Συρία. Οι προσβολές είναι αλυσιτελείς και τέτοιου είδους λόγια και πράξεις δεν έχουν θέση σε μια υπεύθυνη σχέση μεταξύ Κρατών. Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έτοιμοι για την απαραίτητη σύναψη μιας Pax Mediterranea. Όχι όμως εν μέσω εκφοβισμών, όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη συνεργασία, με σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες».

Το μήνυμα του Μακρόν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ (Reuters)

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ότι ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ο γάλλος και ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...