260
Ο Ερντογάν είδε «πολιτικό πραξικόπημα» αποστράτων | REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: «Πολιτικό πραξικόπημα» η επιστολή των ναυάρχων

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 19:54
Ο Ερντογάν είδε «πολιτικό πραξικόπημα» αποστράτων
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: «Πολιτικό πραξικόπημα» η επιστολή των ναυάρχων

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 19:54

Στην ρητορική περί «πολιτικού πραξικοπήματος» κατέφυγε ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ομάδα των απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη.

Νωρίτερα τη Δευτέρα δέκα απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 100 και πλέον απόστρατοι ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης». Πρόκειται για το άκρως φιλόδοξο (και πανάκριβο) σχέδιο να φτιαχτεί μια διώρυγα παράλληλη, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, με τον Βόσπορο.

Οι απόστρατοι καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, εν καιρώ ειρήνης αλλά και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το περιβάλλον Ερντογάν καταδίκασαν αυτήν την κοινή δήλωση, τονίζοντας πως αποτελεί μια απευθείας πρόκληση σε μια πολιτική κυβέρνηση, λέγοντας πως η στάση αυτή θυμίζει παλαιότερες παρεμβάσεις του στρατού και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...