Το τουρκικής κατασκευής μαχητικό μοιάζει με το F35 αν και προς το παρόν δεν διαθέτει κινητήρα | EPA/SEDAT SUNA
Επικαιρότητα

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μάς πρότειναν να αγοράσουμε νέα F-16

Η Αγκυρα ζητεί πίσω τα 1,4 δισ. που κατέβαλε για την αγορά των F-35 που ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια της, αλλά και να «απαντήσει» στην αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών
Protagon Team

Μια νέα διάσταση στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει την αγορά νέων F-16 και την αναβάθμιση παλαιών έδωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν την αγορά  των νέων F-16 σε αντιστάθμισμα για τα ποσά που καταβλήθηκαν για τα F-35 τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στην Τουρκία μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα.

«Πληρώσαμε 1,4 δισ. για τα F-35 και οι ΗΠΑ μας έκαναν αυτή την πρόταση για επιστροφή του ποσού», είπε ο τούρκος ηγέτης πριν από ταξίδι του στη δυτική Αφρική. Οι συνομιλίες για το ζήτημα συνεχίζονται, είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν ποζάρει δίπλα στη σύζυγό του Εμινέ φορώντας στολή και εξάρτηση πιλότου… EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Προ ημερών είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να ζητά την αγορά 40 νέων και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο στο οποίο θα  αναβαθμιστούν 84 ελληνικά.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα αποκτήσει πάνω από 100 F-35, το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που έχει πολύ μικρό ίχνος στο ραντάρ. Ωστόσο, η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 οδήγησε στην εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ανοίγοντας ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η πώληση μαχητικών πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και την Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων στην οποία προεδρεύει  ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τις αγορές ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία.