414
Δυσκολεύεται και στο μέτωπο της πανδημίας ο τούρκος πρόεδρος | REUTERS

Ερντογάν: Νέο lockdown για να σωθεί ο τουρισμός

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 15:22
Δυσκολεύεται και στο μέτωπο της πανδημίας ο τούρκος πρόεδρος
|REUTERS

Ερντογάν: Νέο lockdown για να σωθεί ο τουρισμός

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 15:22

Ολοταχώς προς αυστηρό lockdown οδεύει πλέον η Τουρκία, σε μία ύστατη προσπάθεια να τιθασευθεί η πανδημία, ώστε να σωθεί όπως όπως η φετινή τουριστική περίοδος.

Τα συνολικά ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 63.000 στις 16 Απριλίου, πριν μειωθoύν απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή.

Η πτώση αυτή, όμως, εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή και το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν θα εξετάσει την επιβολή νέων, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, με ισχύ έως τις αργίες του ραμαζανιού περί τα μέσα του μήνα.

«Τα κρούσματα… μειώνονται εδώ και μερικές ημέρες, αλλά δεν είναι αρκετό. Ενα πλήρες κλείσιμο θα είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου και αυτή η επιλογή θα πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τα μέτρα, αν και προσεκτικά για να επιτρέψουν να συνεχιστεί η οικονομική παραγωγή, θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα, ενώ θα απαιτείται ειδική άδεια για υπεραστικές μετακινήσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή, την ώρα που καφέ και εστιατόρια είναι ήδη κλειστά.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί είχαν δείξει κάποια αποτελεσμάτα, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης 20% στα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη και λιγότερους ασθενείς στα νοσοκομεία, αν και συνεχίζουν να είναι υπό πίεση οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα όμως είχε προναγγείλει ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν, εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση στα κρούσματα.

Η Τουρκία έχει καταγράψει συνολικά 4,63 εκατ. κρούσματα COVID-19, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 38.358. Είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη σε ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και πρώτη σε κατά κεφαλήν βάση μεταξύ των μεγάλων κρατών. Την περασμένη εβδομάδα οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 360.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί εκτοξεύθηκαν από τότε που ο Ερντογάν εγκαινίασε μία περίοδο «ελεγχόμενης εξομάλυνσης» στις αρχές Μαρτίου.

Η Ρωσία αυτό τον μήνα περιόρισε τις πτήσεις προς και από την Τουρκία έως την 1η Ιουνίου. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει τους αριθμούς των τουριστών κατά περίπου 500.000.

Με δεδομένη τη μείωση κατά δύο τρίτα στα τουριστικά έσοδα τη περυσινή χρονιά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε, με τα λιγοστά συναλλαγματικά διαθέσιμα υπό πίεση και τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό.

«Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για τις εισροές ξένου συναλλάγματος (…) Γι’ αυτό, για να μη χάσουμε τελείως την τουριστική σεζόν, αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά», υπογράμμισε ο τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

«Εάν αυτό είναι η λύση, θα πρέπει να αντέξουμε ένα πλήρες κλείσιμο. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί το κομμάτι της παραγωγής», σημείωσε ένας ακόμα αξιωματούχος, που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...