976
Ο τούρκος πρόεδρος στην Αγκυρα, τη Δευτέρα | Mustafa Kamaci/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Ξεκίνησε η επίθεση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 16:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2019 18:03
Ο τούρκος πρόεδρος στην Αγκυρα, τη Δευτέρα
|Mustafa Kamaci/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Ξεκίνησε η επίθεση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 16:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2019 18:03

Την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης με δήλωσή του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, ότι τουρκικά αεροσκάφη διεξάγουν ήδη επιθέσεις και ότι επικρατεί μεγάλος πανικός ανάμεσα στον πληθυσμό.

Εκρηξη κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ – Reuters

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Αϊν, το Καμισλί και το Αϊν Ισα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Τουρκικά χόβιτσερ στα σύνορα με τη Συρία – Reuters

Στο Twitter, ο Ερντογάν έγραψε στις 4.16 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό μόλις ξεκίνησαν την Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης (#OperationPeaceSpring) εναντίον του PKK/YPG (της κουρδικής πολιτοφυλακής) και του ISIS στη βόρεια Συρία. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρόμου κατά μήκος των νότιων συνόρων μας και να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή».

Στρατιώτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, κοιτά προς τα σύνορα με την Τουρκία, το μεσημέρι της Τετάρτης, εν αναμονή της επίθεσης, κοντά στην πόλη Ρας αλ-Αϊν – EPA

«Πανικός στον πληθυσμό»

Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα επιτέθηκαν στην πόλη Ρας αλ Αϊν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Χάρτης του BBC που εξηγεί τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη Συρία

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις πόλεις τους

Αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι αντηχούν εκρήξεις και υψώνεται καπνός στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Αϊν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Εκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Αϊν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Χτυπήστε τους Κούρδους χωρίς έλεος»

Στο μεταξύ, οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπαν σήμερα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των κούρδων μαχητών, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Αγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Τουρκία, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Ανουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Ενημέρωση ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα κλήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν  ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Αγκυρα ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Τουρκικό κονβόι στα σύνορα λίγες ώρες πριν την επίθεση – Reuters

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε «να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

«Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συμφωνίες που επιτεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Αγκυρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...