463
Ο Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή τους στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Προκλητικός Ερντογάν: κατά Μητσοτάκη για Χαφτάρ και θεωρίες ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 14:52
Ο Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή τους στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
| EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Προκλητικός Ερντογάν: κατά Μητσοτάκη για Χαφτάρ και θεωρίες ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 14:52

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το Λιβυκό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ένδειξη ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του μετά τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα, όπου βρέθηκε ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ.

«Ο θυμός και η ένταση εκ μέρους του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική διπλωματία του δεν πάνε όπως θα ήθελε και υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρά αντίβαρα», παρατήρησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο «Σουλτάνος» εμφανίστηκε εξοργισμένος το βράδυ της Κυριακής και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να καλέσει τον λίβυο στρατάρχη στην Αθήνα, λίγο προτού μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για τη Διάσκεψη.

«Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SKAI.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη ότι στο Βερολίνο κάποιος ηγέτης (δεν τον κατονόμασε) τον πλησίασε και του είπε: «Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις σας μαζί σας».

«Αναρωτήθηκα», συνέχισε ο Ερντογάν, «θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του, αυτό που κάνει λάθος να το διορθώσει και από εκεί και πέρα να συναντηθούμε».

Επιπλέον, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ήταν η Ιταλία τον προσέγγισε για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις  περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη!

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που έχει υπογράψει η χώρα του με τη Λιβύη –για την ακρίβεια με την κυβέρνηση του Αλ Σάραζ στην Τρίπολη.

«Οι ακτές μας “βλέπουν” τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες», είπε.

Στη συνέχεια διατύπωσε μια ακόμη πιο προκλητική θέση: «Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ταγίπ Ερντοτάν σημείωσε ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα μοιραστούν μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού. «Μέχρι στιγμής η “Νότια Κύπρος” (ενν. την Κυπριακή Δημοκρατία])δεν το δέχεται. Ποτέ δεν δέχτηκαν να κάτσουν και να συζητήσουμε για αυτό».

Στο ίδιο – προκλητικό – μήκος κύματος είχε κινηθεί ο τούρκος πρόεδρος και πριν από την αναχώρησή του για τη Γερμανία.

Σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν είχε πει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου και πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα» Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός «παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως «τα βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...