201
Τούρκοι διαδηλώνουν κατά της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Cagla Gurdogan

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Καταστροφή για τις σχέσεις μας η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:45
Τούρκοι διαδηλώνουν κατά της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Cagla Gurdogan

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Καταστροφή για τις σχέσεις μας η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:45

Δύο ημέρες μετά την ιστορική ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την οποία αναγνωριζόταν η Γενοκτονία των Αρμενιών, ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» που θα έχει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις η -όπως τη χαρακτήρισε- «αβάσιμη» κίνηση των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις», αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία, είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προειδοποιώντας για τον «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της κίνησης του Τζο Μπάιντεν στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινκγτον.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει άμεσα πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα».

Εντούτοις, ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως αναμένει «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις των δύο χωρών και να συζητήσει όλες τις συμφωνίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...