352
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις σχεδόν καθημερινές ομιλίες του, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στη Μαλάτεια | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: «Φέρτε κυρώσεις, είμαστε η Τουρκία και δεν σας φοβόμαστε!»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 10:07
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις σχεδόν καθημερινές ομιλίες του, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στη Μαλάτεια
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: «Φέρτε κυρώσεις, είμαστε η Τουρκία και δεν σας φοβόμαστε!»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 10:07

Η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την ενεργοποίηση των S-400, είπε σε πολύ υψηλούς τόνους ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσκαλώντας –και προκαλώντας– την Ουάσινγκτον να επιβάλει τις κυρώσεις που έχει να επιβάλει.

Σε ομιλία του την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν λάβρος κατά των ΗΠΑ: «Κάποιοι Αμερικανοί λένε ότι αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Οποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς να τις επιβάλεις!

»Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F-35 σας, τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε “επιστρέψτε τους S-400 στη Ρωσία”. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Η πιθανότητα κυρώσεων σε μια αδυνατισμένη οικονομία, με την τουρκική λίρα να κινείται όλο και πιο χαμηλά, ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις και στον οικονομικό, αλλά και τον αμυντικό τομέα.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, την Παρασκευή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, μετά και τις αναφορές του τούρκου προέδρου ότι έγιναν δοκιμές του στη Σινώπη.

«Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν

«Είμαστε αντίθετοι στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία επισημαίνει ότι «ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, και ειδικότερα των ΗΠΑ, για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400.

Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε για δεύτερη ημέρα τις επιθέσεις του κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και πού πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια (το Σάββατο) ότι ο αυτός είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί ιατρικά», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...