468
Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ ο τούρκος πρόεδρος έδειξε φωτογραφίες με νεκρά παιδιά, λέγοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό | YouTube / Anadolu

Eρντογάν κατά Ελλάδας στον ΟΗΕ: Μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 19:56
Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ ο τούρκος πρόεδρος έδειξε φωτογραφίες με νεκρά παιδιά, λέγοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό
|YouTube / Anadolu

Eρντογάν κατά Ελλάδας στον ΟΗΕ: Μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 19:56

Νέα επίθεση σε βάρος της Ελλάδας πραγματοποίησε την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες επαναπροωθήσεις της», κατήγγειλε ο Ερντογάν, δείχνοντας, παράλληλα, φωτογραφίες δύο παιδιών (σ.σ. από το 13:35 του βίντεο που ακολουθεί) που έχασαν τη ζωή τους όταν «η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους», όπως υποστήριξε.

Πέρα από τις «απάνθρωπες επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, η Αθήνα εφαρμόζει και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Επανέλαβε, έπειτα, τις κατηγορίες περί «πολιτικής της έντασης» της ελληνικής πλευράς. «Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν».

Δένδιας: Η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντάει στις κατηγορίες του τούρκου προέδρου σημείο προς σημείο.

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δεδομένων των παραπάνω, «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής», επισήμανε στη συνέχεια ο υπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές.

Οπως πρόσθεσε «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε: «Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...