313
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2018 | EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ερντογάν και Μακρόν αντάλλαξαν επιστολές, συμφωνούν να ξαναρχίσουν τον διάλογο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 20:44
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2018
|EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ερντογάν και Μακρόν αντάλλαξαν επιστολές, συμφωνούν να ξαναρχίσουν τον διάλογο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 20:44

Ο πρόεδρoς της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πολλές τουρκικές εφημερίδες, που επικαλούνται τις δηλώσεις του, ο Τσαβούσολγου είπε ότι ο Ερντογάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να γράψει πρώτος στον Μακρόν για να του ευχηθεί καλή χρονιά και να τον συλλυπηθεί για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία το φθινόπωρο.

«Αυτήν την εβδομάδα, λάβαμε την απάντηση του Μακρόν. Είναι μια πολύ θετική επιστολή, στην οποία λέει ότι θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρό μας και η οποία ξεκινά με την προσφώνηση “Αγαπητέ Ταγίπ” στα τουρκικά», είπε ο τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο ηγέτες θα επικοινωνήσουν σύντομα μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης και θα ακολουθήσει μια συνάντηση μεταξύ τους.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσαβούσογλου, η Αγκυρα και το Παρίσι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ορισμένους τομείς, όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή ακόμη στη Συρία και τη Λιβύη, δύο ζητήματα στα οποία η Τουρκία και η Γαλλία έχουν σημαντικές διαφορές.

Η γαλλική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε το AFP, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολών, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους. «Χρειάζονται τώρα απτές χειρονομίες» εκ μέρους της Αγκυρας, ανέφερε το Ελιζέ.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία -τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια- εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Μακρόν για ισλαμοφοβία και να αμφισβητήσει την «πνευματική υγεία» του ενώ τον Δεκέμβριο τον χαρακτήρισε «πρόβλημα για τη Γαλλία» και κάλεσε τους Γάλλους «να τον ξεφορτωθούν».

Η στροφή του Ερντογάν σημειώνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να μην είναι τόσο διαλλακτικός απέναντι στην Άγκυρα όσο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News