260
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του, του AKP | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί: «Η Ελλάδα σιγά σιγά αποδέχεται το καθεστώς στη Μεσόγειο»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 20:06
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του, του AKP
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί: «Η Ελλάδα σιγά σιγά αποδέχεται το καθεστώς στη Μεσόγειο»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 20:06

Οι χώρες στη Μεσόγειο – μεταξύ τους και η Ελλάδα – έχουν αρχίσει να αποδέχονται την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στη Μεσόγειο, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζοντας τη χώρα του ενισχυμένη μέσα από τις κινήσεις της στη Λιβύη.

Σε ομιλία του την Τετάρτη σε συνεδρίαση του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής – αλλά κυρίως η Ελλάδα – σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «με τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας». Ανέφερε δε ότι η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλαδή την κυβέρνηση του Σάρατζ.

Και επιπλέον δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα για αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη.

Ελλάς: «Αντιθέτως, καταδικάζουμε»

Για τη συγκεκριμένη αναφορά του Ερντογάν περί αποδοχής, από πλευράς Ελλάδος, των τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς ρωτήθηκε σχετικώς από δημοσιογράφους και απάντησε ως ακολούθως: «Ως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

»Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

»Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».