387
O τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του στο PBS | YouTube/pbs.org/newshour

Ερντογάν για αγκαλιές με Πούτιν: «Κανείς δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ» – Στους Ελληνες δίνουν μαχητικά και σε μας κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 09:10
O τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του στο PBS
|YouTube/pbs.org/newshour

Ερντογάν για αγκαλιές με Πούτιν: «Κανείς δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ» – Στους Ελληνες δίνουν μαχητικά και σε μας κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 09:10

Eνοχλημένος από τις τελευταίες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (και δη την υλοποίησή τους) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμαρτυρήθηκε γαι την ετεροβαρή πια σχέση των Αμερικανών με την Αθήνα έναντι της Αγκυρας.

Τους δίνουν μαχητικά (βλ. αναβαθμισμένα F-16 Viper και F-35), ιδρύουν νέες βάσεις (βλ. Αλεξανδρούπολη) και σε μας επιβάλλουν κυρώσεις, ήταν το παράπονο του τουύρκου προέδρου, που απείλησε ξανά ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα «θέλω» του -αν δηλ. γίνει τελεσίδικο το περίφημο «no jets for Turkey»- η Τουρκία θα στραφεί αλλού (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) για τη στρατιωτική της ενίσχυση.

«Μεταξύ δύο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», παρατήρησε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, o Tαγίπ Ερντογάν.

«Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδη θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική».

Ο τούρκος πρόεδρος είχε και μία απάντηση σε όσους τον έψεξαν για τη συνάντηση και τους -on camera- εναγκαλισμούς με το ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ», διεμήνυσε. «Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή .Ενα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά.Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις», θέλησε να εξηγήσει, για να περάσει στη συνέχεια σε μία ακόμη επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι υπόλογό της:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να την ενταχθούμε και μετά, θα πει “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν , γιατί είδατε τον άλλον ;”. Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτό το σημείο.. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Σί και με τον κ. Μόντι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...