235
Ο Ερντογάν στο διάγγελμά του για την Αγιά Σοφιά | Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Στις 24 Ιουλίου προσευχόμαστε στην Αγιά Σοφιά»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 21:19
Ο Ερντογάν στο διάγγελμά του για την Αγιά Σοφιά
|Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Στις 24 Ιουλίου προσευχόμαστε στην Αγιά Σοφιά»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 21:19

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό για την Αγιά Σοφιά απηύθυνε ο πρόεδρος της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της εκκλησίας σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής,

Φυσικά δεν πρόκειται για μια τυχαία κίνηση, αφού η ώρα ήταν πολύ προσεκτικά διαλεγμένη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τουρκικά ΜΜΕ ο ορισμός της ώρας του διαγγέλματος στις 20:53 συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

«Ήρθε η ώρα της μετατροπής της Αγίας σε Τζαμί» τόνισε στο διάγγελμα του στον τουρκικό λαό ο Ερντογάν.

«Τρεις φορές ανοικοδομήθηκε η Αγία Σοφία.Ήταν ερείπια και ξαναφτιάχτηκε» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, μαζί με την προσευχή της Παρασκευής. Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα» είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως όπως σε όλα τα τζαμιά της χώρας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα παραμείνουν ανοιχτές για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο, όπως ίσχυε όταν ήταν μουσείο.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Αγίας Σοφίας που λαμβάνεται από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News