Παλιές καλές ημέρες: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συλλειτουργούν στον ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου, το 2009 | REUTERS/Osman Orsal/File Photo
Επικαιρότητα

Φιλονικία πατριαρχείων: Ο Πούτιν… προσεύχεται για καταλλαγή

Το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Φαναρίου – Μόσχας με αφορμή με το Ουκρανικό (στη θρησκευτική του διάσταση, υποτίθεται) ανησυχεί το Κρεμλίνο
Protagon Team

«Eίναι βέβαια φυσικό να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου – αυτό μας ανησυχεί» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και αυτή η δήλωσή του αντανακλά την ανησυχία της ρωσικής ηγεσίας όσον αφορά το βαθύ ρήγμα που επήλθε στις σχέσεις της Μόσχας με το Φανάρι.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι «η Ρωσία ευελπιστεί ότι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν».

Δεν διασαφήνισε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα, ωστόσο λόγω του ότι η υπόθεση αφορά την Ουκρανία δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονται και μη θρησκευτικά πεδία – και ίσως αποκλειστικά με τον «ζωτικό χώρο» της ίδιας της Ρωσίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Πεσκόφ είπε: «Ελπίζουμε ότι παρ’ όλα αυτά η σοφία θα θριαμβεύσει».

Και συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ίδια η Εκκλησία πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις εκκλησιαστικές υποθέσεις». Ωστόσο παρατήρησε ότι εφόσον η ορθοδοξία «είναι μια από τις βασικές θρησκείες στη Ρωσία, τότε είναι φυσικό εμείς να μην αδιαφορούμε για το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες Εκκλησίες».