506
To αντιτορπιλικό USS ROSS καταπλέει στη ναυτική βάση της Σούδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υποδοχή του γεωτρύπανου της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ | Twitter / USNavy

Ερευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Ο Ερντογάν βρυχάται, οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν πλοία του Στόλου

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2018, 18:36
To αντιτορπιλικό USS ROSS καταπλέει στη ναυτική βάση της Σούδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υποδοχή του γεωτρύπανου της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ
|Twitter / USNavy

Ερευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Ο Ερντογάν βρυχάται, οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν πλοία του Στόλου

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2018, 18:36

Οι επικείμενες έρευνες του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) φαίνεται ότι ενοχλούν σφόδρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που για μία ακόμη φορά επιδόθηκε στους γνωστούς λεονταρισμούς με απειλές κατά της Λευκωσίας.

«Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος για τις έρευνες στη κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή παράδοσης του πολεμικού πλοίου «Burgazada» (σ.σ. της νέας φρεγάτας που κατασκευάστηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος στρατιωτικών εξοπλισμών Milgem).

«Δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αποκλείοντας την Τουρκία  ή την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’», διεμήνυσε, ενώ σε μία αναφορά που «μεταφράστηκε» ως προειδοποίηση προς όσους στηρίζουν τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ) πρόσθεσε σύμφωνα με τη Hurriyet. : «Οσοι σκέφτηκαν να κάνουν βήματα κόντρα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι έκαναν τεράστιο λάθος (…) γιατί δεν πρόκειται να αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές».

Θέλοντας τέλος να ενισχύσει το εθνικό φρόνημα των Τούρκων, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις υπενθύμισαν σε όλους ότι η Τουρκία πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή και στις θάλασσες. «Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας», επανέλαβε στην ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος.

Το πρωί του Σαββάτου πάντως η Λευκωσία εξέδωσε τη NAVTEX με την οποία δέσμευσε την περιοχή, όπου -από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου- ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση τους στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ηδη το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax πλέει στη Μεσόγειο (προερχόμενο από τα Κανάρια Νησιά) με προορισμο το λιμάνι της Λεμεσού, όπου όπως όλα δείχνουν θα έχει φθάσει περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (10-11 Νοεμβρίου).

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ποικιλοτρόπως στην Αγκυρα να απέχει από οιαδήποτε ενέργεια παρεμπόδισης – παρενόχλησης των ερευνών της Exxon.

Για του λόγου το αληθές μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνονται πλοία του Αμερικανικού Στόλου (δείτε κάτω το σχετικό tweet), ενώ ενδεικτικό της αυξημένης ετοιμότητας που παρατηρείται εν όψει της έναρξης των ερευνων στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι το μπαράζ των πολυεθνικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο FIR Λευκωσίας και στην θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει και το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Παράλληλα όπως στοχευμένα έκανε γνωστό ο ίδιος ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιτ (δείτε το σχετικό retweet κάτω), στη Σούδα κατέπλευσε ένα ακόμα πλοίο του Αμερικανικού Στόλου το USS ROSS (DDG 71).

Όλες οι ανωτέρω κινήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τηρήσουν τη στάση που τελικά επέλεξαν την περασμένη Ανοιξη οι Ιταλοί με το γεωτρύπανο της ENI, όταν δηλ. οι απειλές της Αγκυρας και οι παρενοχλήσεις του τουρκικού Ναυτικού πέτυχαν τον σκοπό τους: την ματαίωση των ερευνών και την αποχώρηση του γεωτρύπανου SAIPEM 12000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...