375
Ενα από τα νοσοκομεία που γίνεται η μελέτη είναι το «Αττικόν» | Intime

Ερευνα στην Ελλάδα για προστασία της καρδιάς από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 18:34
Ενα από τα νοσοκομεία που γίνεται η μελέτη είναι το «Αττικόν»
|Intime

Ερευνα στην Ελλάδα για προστασία της καρδιάς από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 18:34

Ακόμη και η γρίπη εξαπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος για δέκα μέρες και μετά τη διάγνωση. «Κάτι παρόμοιο φαίνεται να κάνει και ο κορονοϊός, φαίνεται να έχει τέτοιο μηχανισμό και έλληνες επιστήμονες κάνουν κλινική μελέτη για να διαπιστώσουμε αν συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να την προστατεύσει», είπε το Σάββατο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε περίπου ένα μήνα, οι επιστήμονες στη χώρα μας θα γνωρίζουν αν ένα πάμφθηνο χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και από μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς με κορονοϊό όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορονοϊού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορονοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες» εξηγεί ο κ. Δευτεραίος.

«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική αυτή ουσία είναι ωφέλιμη», λέει ο κ. Δευτεραίος.

Ο ίδιος τονίζει ότι αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορονοϊού στην καρδιά.

Οπως αναφέρει «η πιθανή αποτελεσματικότητα της κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Το εγχείρημα των ελλήνων επιστημόνων που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της κολχικίνης η οποία χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...