629
Οι αποστάσεις ως μέτρο ασφαλείας τηρούνται ακόμη και από άτομα με κινητικές δυσκολίες | Intime

Ερευνα: Πλήρως ενημερωμένοι για τον κορονοϊό εννέα στους δέκα Ελληνες

Οι αποστάσεις ως μέτρο ασφαλείας τηρούνται ακόμη και από άτομα με κινητικές δυσκολίες
|Intime

Ερευνα: Πλήρως ενημερωμένοι για τον κορονοϊό εννέα στους δέκα Ελληνες

Οχι μόνο γνωρίζουν, αλλά και τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό οι Ελληνες. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τις 5 μέχρι και τις 15 Μαρτίου στις 13 Περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 1.129 ατόμων.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 90,5% των πολιτών απάντησε θετικά στο ερώτημα σχετικά με το αν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για το θέμα του κορονοϊού, ενώ το 8,1% δήλωσε ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι.

Παράλληλα, σχετικά με το αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για τον ιό που έχουν ανακοινωθεί, εννέα στους δέκα (ποσοστό 89,4%) δήλωσαν πως τα τηρούν καθημερινά. Ποσοστό της τάξεως του 9,3% δήλωσε στην έρευνα του ΠΙΣ ότι τηρεί τα μέτρα υγιεινής συχνά, αλλά όχι καθημερινά, ενώ μόνο το 0,7% διατύπωσε την άποψη ότι δεν τα τηρεί επειδή δεν πιστεύει ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

Ικανοποιημένοι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας δηλώνουν οι περισσότεροι. Μάλιστα, διατυπώνεται η άποψη ότι η ικανοποίηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας οφείλεται σε ποσοστό 90,1% στο ιατρικό προσωπικό. Ποσοστό 61,7% απέδωσε την ικανοποίησή του στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το 28,4% απέδωσε την ικανοποίησή του στο καλό επίπεδο οργάνωσης του ΕΣΥ.

Σχετικά με τους δυσαρεστημένους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τις δημόσιες δομές, το 28,3% δήλωσε ότι η δυσαρέσκειά του οφείλεται σε ποσοστό 67,2% στην «όχι καλή οργάνωση», σε ποσοστό 50,5% στις «όχι καλές συνθήκες αναμονής και εξυπηρέτησης», ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 47,6% δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας λόγω τού «μη καλού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων».

Ιδιωτικά ιατρεία

Σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη και ποιες δομές υγείας επισκέπτονται συχνότερα στη φάση του κορονοϊού, οι πολίτες φέρεται να «συμμορφώνονται» με τις υποδείξεις της κυβέρνησης ώστε «να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος» και το 54% δηλώνει ότι επισκέπτεται κυρίως ιδιώτες γιατρούς.

Το 46,3% επισκέπτεται νοσοκομεία ακόμη και σε αυτή τη φάση, το 25,3% συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, το 8,5% Κέντρα Υγείας-Ιατρεία ΠΕΔΥ, ενώ το 5,% επισκέπτεται συχνότερα ιδιωτικά πολυϊατρεία και κλινικές.

Επίσης, ευχαριστημένο εμφανίζεται το 75,3% με τα νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Σχετικά με την ικανοποίηση των συμμετεχόντων στην έρευνα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, από τον ιδιώτη γιατρό ή την ιδιωτική κλινική, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 70,8%), δήλωσε ικανοποιημένη τόσο από τον ιδιώτη γιατρό όσο και από την ιδιωτική κλινική που επισκέφθηκε. Επιπλέον, ποσοστό 18,5% δήλωσε πως έμεινε ικανοποιημένο μόνο από τον ιδιώτη γιατρό και όχι από την ιδιωτική κλινική που επισκέφθηκε.

Στο ερώτημα «Να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού», θετική γνώμη είχε το 89,5% και αρνητική το 3,9%.

Στο ερώτημα «Να δίνεται η δυνατότητα ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχει επιλογή γιατρού από τους ασθενείς», θετική γνώμη εξέφρασε το 85,9% και αρνητική το 7,9%.

Γιατροί

Στην έρευνα απάντησαν και γιατροί και, όπως τόνισα, από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (39,4%), οι πολλές νομοθετικές αλλαγές (34,2%), η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος (32,8%), καθώς και οι γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις του Δημοσίου Τομέα Υγείας (31,8%).

Γι’ αυτό και σε άλλο ερώτημα η πλειοψηφία των ιατρών απαντά ότι μετά τις μειώσεις στις συντάξεις, έχουν σκοπό να συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τα 67 έτη (ποσοστό 59%).

Από όσους είχαν αναφέρει ως ένα από τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις καθυστερήσεις πληρωμών (13,1%), οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις προέρχονται από: το δημόσιο σύστημα υγείας (41,5%), από τα Ταμεία (38,5%) ενώ ένα 32,3% δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προέρχονται από τους ασθενείς στο ιατρείο.

Οσοι αξιολόγησαν αρνητικά τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (13,3%) δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της συνεργασίας είναι ο μεγάλος χρόνος αποπληρωμής (77,3%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...