498
Ψηφορόρος των Ρεπουμπλικάνων έξω από το αρχηγείο του κόμματος στην Γιούνιον Σίτι της Πενσιλβάνια | REUTERS/Shannon Stapleton

Ερευνα: Οι Ρεπουμπλικάνοι σαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ουγγαρία και Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 12:50
Ψηφορόρος των Ρεπουμπλικάνων έξω από το αρχηγείο του κόμματος στην Γιούνιον Σίτι της Πενσιλβάνια
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ερευνα: Οι Ρεπουμπλικάνοι σαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ουγγαρία και Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 12:50

Το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μεταμορφώνεται σταθερά εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, απομακρύνεται συνεχώς από την Κεντροδεξιά και ρέπει προς τα ανελεύθερα και αυταρχικά κόμματα που κυβερνούν στην Τουρκία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ινδία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης έρευνας στο είδος της, που έγινε από το Ινστιτούτο V-Dem στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους για να μετρήσουν πόσο δημοκρατικά είναι τα καθεστώτα σε όλες τις χώρες, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες στρέφονται προς λαϊκιστικά και αυταρχικά σχήματα.

Οπως γράφει η Guardian, οι ερευνητές τονίζουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει αλλάξει δραματικά από το 2000, έχει υιοθετήσει αυταρχικές τακτικές, δαιμονοποιεί τους αντιπάλους του και ενθαρρύνει τη χρήση βίας εναντίον τους.

Σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ  καθώς η δική του άνοδος στην εξουσία επέφερε τις πιο εξώφθαλμες αλλαγές.

Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την προσήλωσή του στις αξίες της δημοκρατίας και έχει έτσι παραμείνει κοντά στα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης.

Η βασική διαφορά των δύο αμερικανικών κομμάτων εστιάζεται στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Ανα Λούρμαν, υποδιευθύντρια του ινστιτούτου, η μεταμόρφωση των Ρεπουμπλικάνων «είναι η πιο έντονη σε μία θεσμοθετημένη δημοκρατία».

Το ινστιτούτο ανέπτυξε τον «δείκτη αυταρχισμού» για να κρίνει το πόσο αφοσιωμένο στις δημοκρατικές αξίες είναι ένα κόμμα πριν τις εκλογές.

Η έρευνα καταδεικνύει μια στροφή των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχη με αυτή του ουγγρικού Fidesz, το οποίο υπό τον Βίκτορ Ορμπαν, μετεξελίχθηκε από φιλελεύθερο κίνημα νεολαίας σε ένα αυταρχικό κόμμα που μετέτρεψε την Ουγγαρία στην πρώτη μη-δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ινδικό Bharatiya Janata ακολούθησε την ίδια πορεία υπό τον Ναρέντρα Μόντι, όπως και το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πολωνικό Νόμος και Δικαιοσύνη. Με όλα αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα, καθόλου τυχαία, ο Τραμπ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει σχετικά αφοσιωμένο στον πλουραλισμό, επισημαίνουν οι ερευνητές, όμως έχει εγκαταλείψει τις δημοκρατικές του αξίες, και ενθαρρύνει την ασέβεια προς τους αντιπάλους και την βία εναντίον τους.

«Είναι παρόμοιες αλλαγές με αυτές που έχουμε δει σε χώρες όπου η δημοκρατία καταρρέει. Είναι αυτό που κάνουν παρόμοια κόμματα όταν αναλαμβάνουν την εξουσία», εξηγεί η Λούρμαν.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προωθεί πλέον τη δαιμονοποίηση των αντιπάλων και ενθαρρύνει τη βία, κάτι που ξεκινά από την κορυφή του κόμματος», συνεχίζει. «Πολλές φορές ο Τραμπ έχει πει πράγματα που ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον δημοσιογράφων ή πολιτικών του αντιπάλων».

Οι Τόρις είναι ένα κόμμα που έχει απομακρυνθεί σχετικά από τη σφαίρα του φιλελεύθερου προς το ανελεύθερο, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο οι Ρεπουμπλικάνοι, σημειώνει η έρευνα.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το αμερικανικό κόμμα το 2018 ήταν πολύ πιο ανελεύθερο από τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα στις δημοκρατικές χώρες. Ελάχιστα κυβερνώντα κόμματα σε δημοκρατικά καθεστώτα αυτό τον αιώνα θεωρούνται πιο ανελεύθερα από τους Ρεπουμπλικάνους».

Ενα άλλο πολύ ανησυχητικό σημείο της έρευνας είναι ότι η δημοκρατία φαίνεται να καταρρέει στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Σε 92 χώρες, όπου διαμένει το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυταρχικά κόμματα έχουν την εξουσία, ενώ ένα άλλο 35% διαμένει σε χώρες, που μεταμορφώνονται σε περισσότερο αυταρχικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...