588
Πορεία διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στο κέντρο της Αθήνας | Aris Oikonomou /SOOC

Ερευνα ΙΣΑ: Τι δεν φοβούνται και τι φοβούνται όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 15:17
Πορεία διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στο κέντρο της Αθήνας
|Aris Oikonomou /SOOC

Ερευνα ΙΣΑ: Τι δεν φοβούνται και τι φοβούνται όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 15:17

Δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν 68% των πολιτών ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον κορονοϊό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα 32% των πολιτών οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν φοβούνται τη λοίμωξη Covid και είτε δεν πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει είτε δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και ως εκ τούτου δεν έχουν εμβολιαστεί. Βέβαια, το 27% από αυτούς σκοπεύει σύντομα να εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι πολίτες αυτής της ομάδας είναι άνδρες και άτομα ηλικίας από 17 έως 44 ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, αυτό το 25%, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, πολύ περισσότερο όταν ένα μικρό μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με έναν «σκληρό» πυρήνα, της τάξεως του 40%, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό.

Μόνο το 25% όσων δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν, σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων. Πεποίθηση που συνδυάζεται με τη γενικότερη αντιεμβολιαστική στάση όσων την απαρτίζουν (6 στους 10) και τον φόβο για τις παρενέργειες των εμβολίων (3 στους 10).

Μάλιστα, το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, όπως και το 76% των εμβολιασμένων.

Το φοβούνται οι ανεμβολίαστοι

Αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%), ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

Ωστόσο, όσοι σκοπεύουν να μην εμβολιαστούν προβάλλουν ως πρώτη δικαιολογία απλώς ότι είναι κατά των εμβολίων (46%), ενώ το 31% δηλώνει ότι φοβάται τις παρενέργειες. Αλλο ένα 15% απλώς θεωρεί το εμβόλιο αναποτελεσματικό.

Τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%).

Επίσης, το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό. Ωστόσο, το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά  για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%) και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στον φονικό ιό. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News