1146
«Και εσύ Τούρκος;», εμφανίζεται λέει ο Ταγίπ Ερντογάν σε έναν από τους κατοίκους της Κομοτηνής... | ΙΝΤΙΜΕnews

Επωδός Ερντογάν για Θράκη – Κύπρο και Αιγαίο μετά την επίσκεψη

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 11:03
«Και εσύ Τούρκος;», εμφανίζεται λέει ο Ταγίπ Ερντογάν σε έναν από τους κατοίκους της Κομοτηνής...
|ΙΝΤΙΜΕnews

Επωδός Ερντογάν για Θράκη – Κύπρο και Αιγαίο μετά την επίσκεψη

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2017, 11:03

Ερντογάν ο πατέρας όλων των μουσουλμάνων και όλων των «Τούρκων» της Θράκης… Στην ομιλία του την Παρασκευή προς εκπροσώπους των τουρκόφρονων φορέων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τσουβάλιασε» όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης κάτω από την εθνοτική ταμπέλα «Τούρκοι». «Είτε Τούρκοι, είτε Πομάκοι, είτε Ρομά, εμείς είμαστε ένα και είμαστε μαζί», είπε, χρησιμοποιώντας και πάλι τον όρο «ομογενείς», ενώ και σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» μίλησε ανοικτά και πάλι για τουρκική μειονότητα.

«Ζείτε, εργάζεστε και ιδρώνετε σε αυτή την χώρα ως καλοί πολίτες. Είναι δικαίωμα σας να περιμένετε μια συμπεριφορά σύμφωνη με την Λωζάνη και με τα στάνταρτ της ΕΕ. Μιλάτε πολύ καλά τα τουρκικά, τα ελληνικά ή και ακόμη και άλλη γλώσσα με διεθνή εγκυρότητα και να διαφυλάττουν την πίστη, την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους, είναι ένα κέρδος για την χώρα σας την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή στο ξενοδοχείο «Chris and Eve», εστιάζοντας την προσοχή όλων στη σημασία της εκπαίδευσης (ως μέσο διατήρησης και ενίσχυσης του «εθνικού χαρακτήρα» της μειονότητας) : «Η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που θα κάνετε στην παιδεια των παιδιών σας. Μην ξεχνάτε πως κάθε σχολείο που κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών, είναι ένα φώς του μέλλοντος μας που σβήνει».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ελλάδα «να μην επιδιώκει την αφομοίωση των ομογενών»:

«Τι είναι η Ράμπια μας ; Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Τι αφορά το ένα έθνος; Όσα εθνικά στοιχεία και αν υπάρχουν στην Τουρκία, όλα περιλαμβάνονται σε αυτό τον όρο του ενός έθνους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όσα εθνικά στοιχεία και αν υπάρχουν, εμπεριέχονται σε αυτό.  Δεύτερον η μία σημαία. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Και η Ελλάδα μία σημαία έχει. Εάν κάποιοι στην Ελλάδα επιχειρούν να σηκώσουν  άλλη σημαία πέραν της ελληνικής, όπως ενδεχομένως αυτοί της 17 Νοέμβρη, τότε εκεί υπάρχει πρόβλημα. Εμείς βέβαια ως ομογενείς, ως Τούρκοι, έχουμε την τουρκική σημαία, αυτό είναι κάτι το ξεχωριστό. Εμείς εδώ όχι βέβαια στο θέμα της αφομοίωσης , αλλά στο θέμα της ένταξης, δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Μία πατρίδα, υπάρχει η  χώρα μας με την 780 μ.τ. έκταση της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όσα τ.χ. και αν έχει αυτά πρέπει να υποστηριχθούν.  Τέταρτον ένα κράτος. Eδώ σε αυτό το κράτος, στο κράτος της Ελληνικής Δημοκρατία και υπό την σημαία του, υπάρχουν περίπου 150.000 ομογενείς μου.  Αυτό που ζητάμε είναι το εξής. Το κράτος της Ελλάδας να μην επιδιώκει να αφομοιώσει τους ομογενείς μας. Η ένταξη είναι άλλο, αλλά δεν πρέπει να επιδιώκεται η αφομοίωση.   Διότι εμείς μέχρι σήμερα ποτέ δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο, από ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής. Αυτή είναι μεγάλη αδικία. Γνωρίζουμε πως η οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, αντανακλά αρνητικά στην περιοχή. Γενικά η οικονομία της Δυτικής Θράκης συνδέεται με το χώμα και αυτό επιφέρει μαζί και δυσκολίες».

Για μία ακόμη φορά τέλος, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον προκλητικό παραλληλισμό της μειονότητας της Θράκης με την εκείνη της Πόλης που στο πέρασμα των χρόνων μεθοδικά και συστηματικά αποψίλωσε η Αγκυρα. «Η συνθήκη της Λωζάνης άφησε τις μειονότητες ως παρακαταθήκη στις δύο χώρες. Αυτές τις παρακαταθήκες πρέπει να τις φυλάξουμε σαν τα μάτια μας. Είμαστε γνώστες των ευθυνών μας και πιστεύουμε πως και η Ελλάδα τις γνωρίζει», ανέφερε υποκριτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αγγελο Αλ. Αθανασόπουλο, ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται από τη μία ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη», από την άλλη όμως μιλά για προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει την Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια».

Επαναλαμβάνοντας τον όρο «τουρκική μειονότητα», ο τούρκος πρόεδρος απαιτεί οι «ομογενείς» του στη Δυτική Θράκη να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί τόσο η «εθνική» τους ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων. Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεση τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων».

Για το Κυπριακό εξάλλου, διαμηνύει ότι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», αλλά αυτό είναι ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, οι θέσεις όλων των πλευρών εκφράστηκαν επανειλημμένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εικόνα δε που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ”μειονότητας” στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

Για το Αιγαίο

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα».

«Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου τέτοια βήματα και ο θετικός λόγος θα συμβάλουν τόσο στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα όσο και στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου», υποστηρίζει την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και η Αγκυρα δεσμεύει ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις (στη λογική της συνιδιοκτησίας του Αιγαίου).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...