475
Το Facebook απέκλεισε τον Τραμπ μία ημέρα μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο | REUTERS/Joe Skipper/File Photo

Εποπτικό Συμβούλιο Facebook: Επικύρωσε την απαγόρευση στον Τραμπ, αλλά ζητεί επανεξέταση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 19:02
Το Facebook απέκλεισε τον Τραμπ μία ημέρα μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο
|REUTERS/Joe Skipper/File Photo

Εποπτικό Συμβούλιο Facebook: Επικύρωσε την απαγόρευση στον Τραμπ, αλλά ζητεί επανεξέταση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 19:02

Το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναρτά μηνύματα στη σελίδα του στην πλατφόρμα ούτε και στον λογαριασμό του στο «αδελφό» Instagram.

Η απόφαση δεν είναι οριστική: το Συμβούλιο έκρινε πως δεν είναι «ενδεδειγμένο για το Facebook να επιβάλει» μια επ’ αόριστον τιμωρία.

Οπως εξηγεί στην απόφασή του το Συμβούλιο, η εταιρεία δεν κινήθηκε με κατάλληλο τρόπο όταν επέβαλε μια απροσδιόριστης διάρκεια αναστολή χωρίς σαφείς προδιαγραφές και ζητεί επαναξιολόγηση. Ακόμη, αναφέρει ότι το Facebook θα πρέπει να καθορίσει μια απάντηση που συνάδει με τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας.

«Το Facebook άφησε την αόριστη αναστολή σε ισχύ και παρέπεμψε το όλο θέμα στο Εποπτικό Συμβούλιο, ελπίζοντας, προφανώς, ότι το Συμβούλιο θα έκανε ό,τι δεν είχε κάνει», επισήμανε ο πρώην ομοσπονδιακός δικαστής Μάικλ Μακόνελ, συμπρόεδρος του συμβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την έκδοση της απόφασης.

Εκανε λόγο για αόριστες κυρώσεις που δεν συνάδουν ούτε με το αμερικανικό ούτε με το διεθνές αίτημα για σαφήνεια, συνέπεια και διαφάνεια και ζητεί από την εταιρεία να επανεξετάσει την απόφαση που επέβαλε στις 7 Ιανουαρίου, εντός του επόμενου εξαμήνου. Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί του Τραμπ παραμένουν σε αναστολή.

Ο πρώην προσωπάρχης του Τραμπ, Μαρκ Μίντοους, καταδίκασε αμέσως την απόφαση σε δηλώσεις του στο -προσφιλές στον Τραμπ- τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, εκτιμώντας πως θα έχει έναν αποτρεπτικό αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης. «Είναι μια θλιβερή ημέρα για την Αμερική, μια θλιβερή ημέρα για το Facebook», τόνισε.

Το Εποπτικό Συμβούλιο, οι αποφάσεις του οποίου είναι δεσμευτικές, έκρινε πως ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου «δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου ένας σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει βία ήταν πιθανός», με τα σχόλια που έκανε στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα της εφόδου των ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ ασκούσε ισχυρή επιρροή, επισημαίνεται επίσης: «Το εύρος των δημοσιεύσεών του ήταν σημαντικό, με 35 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook και 24 εκατομμύρια στο Instagram».

Το Συμβούλιο διατύπωσε, επιπλέον, συστάσεις πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσει το Facebook «ώστε να αναπτύξει πολιτικές σαφείς, απαραίτητες και ανάλογες, οι οποίες θα ευνοούν την δημόσια ασφάλεια και θα σέβονται την ελευθερία της έκφρασης».

Το Facebook είχε απαγορεύσει από την πλατφόρμα του τον πρώην πρόεδρο μία ημέρα μετά την εισβολή στο Κογκρέσο. Κατά το παρελθόν ανεχθεί πληθώρα μηνυμάτων από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο, που είχαν κριθεί προβληματικά από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας αλλά και μέσα στους κόλπους του. Όμως, την 7η Ιανουαρίου, το δίκτυο ανέστειλε τελικά «μέχρι νεοτέρας» τον λογαριασμό του Τραμπ, διότι ο τότε πρόεδρος είχε παραβιάσει τους κανονισμούς σχετικά με την υποκίνηση βίας, ιδίως σε ένα βίντεο, όπου εξέφραζε τη στήριξή του στους εισβολείς.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Facebook στράφηκε προς το Εποπτικό Συμβούλιο του για να αποφασίσει επί της υπόθεσης.

Η εταιρεία χρηματοδοτεί με 130 εκατομμύρια δολάρια αυτού του είδους το ανεξάρτητο «ανώτατο δικαστήριο», το οποίο συνθέτουν 20 μέλη, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, δικηγόροι, προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην πολιτικοί ηγέτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...