316
Οι εργάτες ανασύρουν από το ποτάμι τα ψάρια και τα βάζουν σε ειδικές δεξαμενές ώστε να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε ασφαλές για την πορεία τους σημείο – μία επίπονη, γενναία προσπάθεια | EPA / PROVINCE OF BRITISH COLUMBIA HANDOUT

Επιχείρηση σωτηρίας χιλιάδων σολομών στήθηκε σε καναδικό ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 20:14
Οι εργάτες ανασύρουν από το ποτάμι τα ψάρια και τα βάζουν σε ειδικές δεξαμενές ώστε να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε ασφαλές για την πορεία τους σημείο – μία επίπονη, γενναία προσπάθεια
|EPA / PROVINCE OF BRITISH COLUMBIA HANDOUT

Επιχείρηση σωτηρίας χιλιάδων σολομών στήθηκε σε καναδικό ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 20:14

Ελικόπτερα, βαριά μηχανήματα και 200 εργάτες δουλεύουν κάθε ημέρα με ζήλο για να απελευθερώσουν εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς που παγιδεύτηκαν στον ποταμό  Φρέιζερ, στη Βρετανική Κολομβία, όταν συνέβη κατολίσθηση και δημιούργησε αδιάβατο φράγμα.

Οι άνθρωποι απομακρύνουν τα μπάζα από το ποτάμι και εν συνεχεία μεταφέρουν τα ψάρια σε ειδικούς θαλάμους τους οποίους μεταφέρουν ελικόπτερα σε σημείο από όπου εκείνα είναι σε θέση να συνεχίσουν την πορεία τους. Για το θέμα έχει διαφωτιστικό ρεπορτάζ ο Guardian.

Κάθε χρόνο, πολλά είδη σολομού του Ειρηνικού Ωκεανού ανεβαίνουν τον ποταμό Φρέιζερ στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά,με σκοπό την αναπαραγωγή τους. Εφέτος οι σολομοί ατύχησαν.

Σκάφη στο καναδικό ποτάμι αλιεύουν σολομούς όχι για να τους γευτούν, αλλά για να τους σώσουν | Courtesy of Incident Command Post (ICP)/Handout via REUTERS.

Τρεις χιλιάδες ψάρια μεταφέρονται κάθε ημέρα με τη βοήθεια του ανθρώπου. Συνολικά έχουν συνεχίσει το ταξίδι τους με ελικόπτερο περί τα 44.000 ψάρια, ενώ από κανάλια που κατασκευάστηκαν ειδικά για τον απεγκλωβισμό τους διασώθηκαν 12.000 σολομοί. Πρόκειται για τιτάνια προσπάθεια.

Οι εργάτες στο έργο τους έχουν τη συμπαράσταση των ντόπιων αυτοχθόνων, οι γνώσεις των οποίων σχετικά με τους σολομούς αποδείχθηκαν πολύτιμες στην όλη επιχείρηση διάσωσης.

Ο ακριβής αριθμός των παγιδευμένων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί σε ένα ποτάμι λασπώδες. Πάντως σε ορισμένα από τα ψάρια που σώζονται τοποθετείται ειδικός πομπός ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της πορείας τους.

Μουσκεμένος και λασπωμένος ο εργάτης ρίχνει τον σολομό στον ειδικό κάδο μεταφοράς | EPA/PROVINCE OF BRITISH COLUMBIA HANDOUT

Οι προσπάθειες των διασωστών στη Βρετανική Κολομβία γίνονται σε δύσκολους καιρούς (και) για τα ψάρια: στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Αμερικής τα διάφορα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί έχουν μπλοκάρει τα περάσματα των σολομών που έρχονται από τον ωκεανό. Κάποια από τα είδη του σολομού απειλούνται με αφανισμό, αφού ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί μέχρι και 75%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...