511
Tο μωρό με τη διπροσωπία μετά την επέμβαση αποκατάστασης, δεξιά από το πιγούνι υπήρχε το δεύτερο στόμα | BMJ

Επιτυχής αποκατάσταση σε κοριτσάκι με δύο στόματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 12:25
Tο μωρό με τη διπροσωπία μετά την επέμβαση αποκατάστασης, δεξιά από το πιγούνι υπήρχε το δεύτερο στόμα
|BMJ

Επιτυχής αποκατάσταση σε κοριτσάκι με δύο στόματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 12:25

Σε επέμβαση αφαίρεσης «δεύτερου προσώπου», όπως ονομάζεται υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι, καθώς όταν γεννήθηκε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το βρέφος είχε όχι ένα, αλλά δύο στόματα, το καθένα από τα οποία είχε τη δική του γλώσσα.

Η διάγνωση ξεκίνησε όταν ήταν έμβρυο στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, καθώς οι γιατροί στον υπέρηχο εντόπισαν μια ασυνήθιστη μάζα στα δεξιά του στόματος του εμβρύου.

Ωστόσο, η προγεννητική υπερηχογραφία δεν τους επέτρεψε καταλάβουν ξεκάθαρα τι ήταν αυτό που έβλεπαν. Οι πιθανότητες περιελάμβαναν κύστη, ινώδη δυσπλασία, ή τεράτωμα, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν το ένα από τα δύο δίδυμα έμβρυα απορροφά το άλλο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δεύτερο στόμα

Μόλις το κορίτσι γεννήθηκε έγινε εμφανές ότι η μάζα που είχαν δει οι γιατροί ήταν στην πραγματικότητα ένα μικρό, δεύτερο στόμα.

Είχε το δικό του χείλος, κοιλότητα, δόντια και μια μικρή γλώσσα που κουνιόταν συγχρονισμένα με την κύρια γλώσσα στο κανονικό στόμα του βρέφους καθώς έτρωγε!

Τρισδιάστατη τομογραφία του κρανίου του βρέφους, όπου κάτω αριστερά φαίνεται το δεύτερο στόμα /BMJ

Περιστασιακά, το δέρμα γύρω από αυτό το δεύτερο στόμα άλλαζε ελαφρώς υφή, όπως σημείωσαν οι γιατροί από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και παρήγαγε ένα διαυγές υγρό, που υποθέτουν ότι ήταν σάλιο.

Ευτυχώς για το κοριτσάκι, το δεύτερο στόμα δεν προκαλούσε προβλήματα με την αναπνοή, ή την ικανότητά του να τρέφεται. Δεν ήταν καν συνδεδεμένο με το κεντρικό στόμα της, το οποίο λειτουργούσε κανονικά.

Διπροσωπία

Η σπάνια πάθηση με την οποία γεννήθηκε το βρέφος ονομάζεται διπροσωπία. Είναι ουσιαστικά το φαινόμενο κατά το οποίο τμήματα της δομής προσώπου ή και του κεφαλιού δημιουργούνται σε αντίγραφα. Είναι μια πολύ σπάνια πάθηση με μόνο περίπου 35 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στον άνθρωπο από το 1900.

Στην ακραία της μορφή, αυτή η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήρες αντίγραφο του προσώπου, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε ζώα. Αλλά όταν πρόκειται για αντίγραφα που αφορούν μόνο μία περιοχή του προσώπου, συνήθως αφορά τμήματα του στόματος. Η διπροσωπία κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

Το βρέφος μόλις έχει γεννηθεί με δύο στόματα /BMJ

«Ο πολλαπλασιασμός των κρανιοπροσωπικών δομών συμβαίνει συνήθως ως μέρος ενός συνδρόμου και συχνά σχετίζεται με σχισμή στα χείλη, το σύνδρομο Klippel-Feil και την αλληλουχία Pierre Robin», εξήγησαν οι γιατροί στην έκθεσή τους.

«Το αντίγραφο προσώπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια σπάνια περίπτωση που παρουσιάζεται ως μεμονωμένη ανωμαλία, χωρίς συγγενή σύνδρομα ή άλλες ανωμαλίες».

Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς να κάνουν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν το δεύτερο στόμα, όταν το κορίτσι ήταν μόλις έξι μηνών. Συνολικά, απομάκρυναν μερικούς μυς, οστά, βλεννογόνο του στόματος και τον ιστό του οισοφάγου, καθώς και έναν σιελογόνο αδένα και έξι μη αναπτυγμένα δόντια, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν ανέπαφα τα νεύρα του προσώπου του μωρού.

Εκτός από ένα πρήξιμο στο σημείο της επέμβασης, το οποίο υποχώρησε μετά από αρκετούς μήνες, το κοριτσάκι επουλώθηκε καλά και δεν χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία. Οι γιατροί σημείωσαν ότι έχει πρόβλημα να χαλαρώσει το δεξί μέρος του κάτω χείλους της, πιθανώς λόγω κάποιων νεύρων που λείπουν.

(Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...