760
|

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 10:01

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 10:01

«Oλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω τίποτε άλλο». Ηταν τα λόγια με τα οποία ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε μια λαμπερή αλλά και συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

O διακεκριμένος έλληνας επιχειρηματίας, επικεφαλής του πιο δραστήριου ίσως βιομηχανικού ομίλου της χώρας, πρώτα ευχαρίστησε την οικογένειά του –χωρίς την οποία, όπως είπε, «δεν θα είχε γίνει τίποτα»– έπειτα τον αδελφό του Γιάννη Μυτιληναίο –«όταν οι δρόμοι μας χώρισαν τιμήσαμε ο ένας την προσφορά του άλλου»– περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα η επιχειρηματικότητα και η χώρα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Στα πρόσωπά σας», είπε απευθυνόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, «βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην κανονικότητα μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Βλέπω τους πολίτες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους δικαίου ικανού να προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη υπό συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης».

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε τους φοιτητές ως το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας: «Η δική σας επιτυχία, είπε, είναι το ισχυρό μήνυμα και πρόκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα μας. Κάναμε επιτυχίες κυρίως στο εξωτερικό αλλά γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα», σημείωσε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Μυτιληναίος

Geplaatst door Piraeus Press op Woensdag 11 december 2019

Σε μια αναφορά για την κρίση και το αποτύπωμά της στη χώρα και την οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος παρατήρησε ότι η Ελλάδα ξεφεύγει με αργά βήματα από το κυνήγι μαγισσών και την δαιμονοποίηση της αγοράς.

«Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων 10 ετών ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο, το οφείλουμε στον τόπο και τις νέες γενιές», είπε. Υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυξάνονται, πολύ περισσότερο όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Και πρόσθεσε:

«Περάσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περνάμε από συμπληγάδες, όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της μικρής προσπάθειας, των χαλαρών κανόνων, της παρασιτικής κατανάλωσης και της ευκαιριακής λογικής».

Κατά την προσφώνηση του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Αγγελος Κότιος σημείωσε ότι στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του ιδρύματος περιλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, της Γερμανίας Βάλτερ Σταινμάγιερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κ.α.

«Ο τιμώμενος», τόνισε, «εργάζεται άοκνα για την πραγμάτωση των οραμάτων του που εμπνέονται από τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ. Τιμούμε έναν αυτοδημιούργητο Πειραιώτη επιχειρηματία που αποτελεί πρότυπο για τους νέους, με επιχειρηματική και οικολογική ευαισθησία, που πιστεύει και αξιοποιεί Έλληνες επιστήμονες, επενδύει στην εφηρμοσμένη έρευνα και επιμένει ελληνικά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δέκα χρόνων».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης τόνισε ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποτελεί την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το πανεπιστήμιο, σε μια εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα που διακρίνεται για την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις, να εντοπίζει τις ευκαιρίες και που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τον κίνδυνο των επιλογών του.

Το έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος μιλώντας για την πορεία του, μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο, στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1978. Επιχείρηση που μετεξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, της μεταλλουργίας, των μετάλλων, των κατασκευών ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) και στη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη (Αλουμίνιον της Ελλάδος), αλλά και στον μεγαλύτερο εναλλακτικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης του 2008 με το κλείσιμο παραγώγων προϊόντων που εξασφάλισαν την πώληση της παραγωγής αλουμινίου σε τιμή τριπλάσια από εκείνη που διαμορφώθηκε στην αγορά, εξασφαλίζοντας πόρους για τη σωτηρία της επιχείρησης. Υπενθύμισε δε ότι όταν η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1995 είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 1 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ξεπερνά το 1,5 δισ.

«Το τι κάνει επιτυχημένο έναν επιχειρηματία, κατέληξε, εξακολουθεί να αποτελεί «μαύρο κουτί». Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ανάληψη κινδύνου, αλλά δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται η ικανότητα να επιλέγει, να οργανώνει και να συνδυάζει πόρους με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος που εμπεριέχει υψηλή καινοτομικότητα».

Παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, οι πρώην υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...