803
Ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε μια ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση τώρα που αυξάνουν τα κρούσματα | George Vitsaras / SOOC

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τους χειρισμούς με την Covid-19: Μας ξαναγύρισε στο σημείο μηδέν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 14:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/08/2020, 16:20
Ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε μια ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση τώρα που αυξάνουν τα κρούσματα
|George Vitsaras / SOOC

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τους χειρισμούς με την Covid-19: Μας ξαναγύρισε στο σημείο μηδέν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 14:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/08/2020, 16:20

Η όποια πολιτική συναίνεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι μακρινό παρελθόν –στον ΣΥΡΙΖΑ «διάβασαν» στην αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών μια ευκαιρία για να ασκήσουν αντιπολίτευση με οξείς χαρακτηρισμούς, και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο, με επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Με ανάρτησή του στα social media τη Δευτέρα, μετά και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για νέα μέτρα και αντίμετρα (εδώ), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε την αρχική εθνική επιτυχία, προσπαθώντας να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά. Και αν στο θέμα της πολιτικής εκμετάλλευσης της επιτυχούς αντιμετώπισης της επιδημίας της Covid-19 ο κ. Τσίπρας ίσως να έχει ένα κάποιο δίκιο –έτσι είναι η πολιτική άλλωστε–, εκεί που μοιάζει να ξεπερνάει το όριο της αντιπολιτευτικής κριτικής είναι στο σημείο που ισχυρίζεται ότι στην κυβέρνηση «τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν». Προφανώς επιλέγει να αγνοήσει το πού βρίσκονται οι άλλες χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό και πολύ πιο προηγμένες οικονομικά χώρες της ΕΕ, ή αυτές των Βαλκανίων, τις οποίες κάποτε ο κ. Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης για να υποβαθμίσει την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης (εδώ).

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα είναι η εξής:

Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Εκτοτε η ζωή μας άλλαξε.

Ολοι μας ανταποκριθήκαμε σε μια δύσκολη συνθήκη και η χώρα προσωρινά τα κατάφερε. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν την εξάπλωση του ιού και προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και κυρίως, προστατεύσαμε το ΕΣΥ που άντεξε γιατί δεν επιβαρύνθηκε πέραν των ορίων του.
Αυτή τη συλλογική επιτυχία, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, επιχείρησαν με χυδαίο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά. «Ευτυχώς που είμαστε εμείς και σας σώσαμε», ήταν τα βασικό μήνυμα που εξέπεμπαν σε κάθε τους εμφάνιση.

Και αμέσως μετά, αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα την πολιτική σκοπιμότητα.

Με τις πανηγυρικές εμφανίσεις τους και τη βιασύνη του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, έσπευσαν να δημιουργήσουν εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Εξέπεμπαν διαρκώς μηνύματα αντιφατικά, που ανέτρεψαν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής αναγκαιότητας για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας.

Ταυτόχρονα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουν την επιτυχία σε φιάσκο.

Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, διασφαλίζοντάς το με ειδικά πρωτόκολλα και όρους, άνοιξαν τα πάντα όπως να ‘ναι. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης.

Αντί να επιβάλουν για κάθε τουρίστα που έρχεται από όλες τις πύλες εισόδου, υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως δηλαδή επέβαλαν μόνο στον Προμαχώνα, υιοθέτησαν τελικά διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου.

Εκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Και ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Ενώ προχθές ανακοινώθηκαν 110 κρούσματα, σχεδόν 40 περισσότερα από όσα είχαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown, η κυβέρνηση αυξάνει την πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80% και ανοίγει την κρουαζιέρα.

Ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτέλεσμα της μείωσης των δρομολογίων, ενώ συγχρόνως απειλούνται και με πρόστιμα.

Υστερα από όλα αυτά, το να εμφανίζεται με τη σκούρα μάσκα ο αρμόδιος υφυπουργός, για να κάνει ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπογραμμίζοντας ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη.

Αυτοί που κατασκεύασαν ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, αποσκοπώντας στη μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αυτοί που έπαιξαν με το φόβο των ανθρώπων και προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Αυτοί που σπατάλησαν κατά το δοκούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους, για μια άχρηστη επικοινωνιακή εκστρατεία για το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ το θέμα ήταν πρώτη παγκόσμια είδηση και η παραμονή στο σπίτι υποχρεωτική, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν σήμερα είναι να σταματήσουν αμέσως το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν.

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο.

Πέτσας: Το θερινό του δηλητήριο πέφτει στο κενό

Αμεση και αποστομωτική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ανεύθυνα ίδιος. Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός χαρακτηρίζουν την ανάρτησή του.

Ενώ αναγκάζεται να παραδεχθεί την «συλλογική επιτυχία», διαστρεβλώνει μικρόψυχα την πραγματικότητα και σπεκουλάρει πάνω στην ανασφάλεια που δημιουργεί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.

Οσο και να προσπαθεί, όμως, να τσαλακώσει τη θετική εικόνα της Ελλάδας, αυτή παραμένει πολύ καλύτερη διεθνώς, ακόμη και τώρα που υπάρχει ξανά, παγκοσμίως, έξαρση του κορονοϊού.

Το θερινό του δηλητήριο πέφτει στο κενό. Γιατί οι πολίτες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν …”.

Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων».